€ 22,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

YOGA-SUTRA III en IV

yoga-sûtra van Patañjali

Maria Clicteur • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Sinds 1993 heeft Maria zich volledig geëngageerd in de yoga.
  Ze merkte vanaf het begin van haar yogabeoefening dat alléén het werk op de mat niet voldoende was voor wat ze zocht. Vrij vlug kwam ze in contact met de yogasūtra van Patañjali en deze hebben haar nooit meer losgelaten. De yogasūtra zijn een grote steun om de woelige zee van het leven over te zwemmen
  Maria is altijd blijven studeren en heeft verschillende opleidingen en workshops gevolgd in de school van T.K.V Desikachar. Ze is verschillende jaren in de leer geweest bij DR. NC (N. Chandrasekaran) in India . Haar eerste lerares die haar warm maakte voor de Yoga-sūtra was wijlen Amanda Denaux. Haar hoofdleraar en mentor is Bernard Bouanchaud, leerling van wijlen T.K.V. Desikachar.
  Maria is altijd trouw gebleven aan het onderwijs van T. Krishnamacharya en T.K.V. Desikachar. Het voorliggende werk is de vrucht (siddhi) van een saṃyama (zie aforisme III.4) op de Yogasūtra. Het is eenvoudig, bondig en aangenaam geschreven. De grote verdienste ervan is de correcte vertaling en uitleg van de aforismen zelf en het respecteren van het onderwijs dat in de tekst vervat is, zonder toevoegingen, noch schrappingen.
  Het boek is een aanrader voor elke geïnteresseerde in de vraag ‘wat is yoga?’ en voor elke beginnende zoeker op het pad van yoga.
  Dit boekdeel is een vervolg op hoofdstuk I en II van de Yogasūtra van Patañjali.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 230
  Uitgeverij : Maria Clicteur
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 10-2021
 • Inhoudsopgave
  Dit boekdeel behandelt het derde en vierde hoofdstuk van de yoga-sūtra van Patañjali. Het geeft een commentaar op alle aforismen waardoor hoofdstuk drie en vier van Patañjali meer toegankelijk wordt voor de zoeker in yoga. Het blijft belangrijk op elk aforisme te mediteren om het verkregen inzicht te verdiepen.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 22,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

III-Inleiding
अथ विभतू िपादः 𝖨
atha vibhūtipādaḥ

In dit hoofdstuk beschrijft Patañjali de uitzonderlijke vermogens die de yogi kan bereiken dankzij het beoefenen van de aṣṭāṅga yoga, het belangrijkste middel aangereikt in hoofdstuk II. Dit eindigt met de vijf uitwendige treden. Hoofdstuk III begint met de drie inwendige treden: dhāraṇā, dhyāna, samādhi.
Door volgehouden meditatie op een object kan dit gekend worden en het resultaat kan zijn dat buitennatuurlijke vermogens (siddhi-s) ontstaan. Nochtans kunnen deze vermogens ook een valkuil betekenen. Wanneer ze gebruikt worden om het ego te dienen, voeren ze weg van het pad van yoga. Waakzaamheid is dus steeds geboden. Het bezitten van siddhi-s mag geen bron van afleiding of verstrooiing worden. Onderscheidingsvermogen en alertheid is namelijk het doel van yoga.
Dit hoofdstuk III is voor de meer gevorderde student, wiens geest al in staat is om zich gedurende langere tijd te concentreren. Het is voor de echte yogastudent die begint naar zichzelf te kijken.
Vibhūti is een resultaat, een unieke manifestatie op een speciale manier. Het is iets dat je krijgt, je kunt het niet bewerkstelligen. Het gebeurt gewoon, je kunt het niet vragen en het is geen oefenpraktijk op zich, maar een gevolg.

IV-Inleiding
अथ कैिल्यपाद:
Atha kaivalyapādaḥ

Dit laatste hoofdstuk van de Yoga-sūtra bespreekt de culminatie van het proces dat een yoga leerling kan doormaken. Zijn geest is nu sterk gezuiverd. Er manifesteren zich misschien siddhi-s, maar bovenal is de leerling nu in staat tot samādhi.
Hoe kan de Zelfrealisatie of volledige bevrijding nu ontstaan? Dit wordt behandeld in dit vierde hoofdstuk. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen