€ 19,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Zand, zeep en soda verhalen

de vakantieperikelen van een tweeling rondom een zomer in de duinen van egmond aan zee

Carla Westerbeek-Sikkes • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De vakantieperikelen rondom een zomerhuisje in de duinen van Egmond aan Zee.

  Wat waren wij rijk. Doppinda's eten boven een krant. Het draadjesvlees staat op het oliestelletje te pruttelen en op de achtergrond een hoorspel op de transistorradio. Net op het spannendste moment knapt het kousje van de butagaslamp. Ineens is het pikkedonker.

  Opa die knock-out wordt geslagen door zijn eigen wandelstok. En dan al die tantes, met hun veel te grote koffers, die allemaal gratis en volpension komen logeren. Tante Emmy die iedereen wakker houdt omdat ze bang is dat de zee over het duin heen komt. Mijn vader die met ontbloot bovenlijf voor het huisje zit en daarvoor een bekeuring krijgt van de duinwachter. Vanuit ons stapelbed verhalen horen die eigenlijk helemaal niet voor onze oren bestemd zijn.

  Als er al sprake is van narigheid, dan is het narigheid die door alle aanwezigen wordt gedeeld.

  Kortom, een aantal komische, ontroerende en intieme verhalen over de vakanties van de eeneiige tweeling Conny en Carla Sikkes gedurende de vijftiger en zestiger jaren.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 142mm x 210mm
  Aantal pagina's : 275
  Uitgeverij : CLWS
  ISBN : 9789090254883
  Datum publicatie : 09-2016
 • Inhoudsopgave
  1. Ons huisje in de duinen
  2. De heenreis
  3. De eerste vakantiedag
  4. De zaklantaarn
  5. Opa
  6. De boodschap
  7. De bel van de melkboer
  8. Schatgraven
  9. Tante Rietje
  10. Chantage 93
  11. Straf
  12. De koffer van tante Alie
  13. Het elektramuntje
  14. Draadjesvlees
  15. Het briefje
  16. De olielamp
  17. Smoesjes
  18. De prijsvraag
  19. De slipper
  20. De tent van tante Bep en oom Rein
  21. Buurman S.
  22. Koloniehuis Kerdijk
  23. Geluk bij een ongeluk
  24. Tante Loes het medium
  25. Aardappelen
  26. Cup 70AA
  27. Het telegram
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Fragment uit het verhaal 'De tent van tante Beb en Oom Rein.'
Midden in de nacht wordt er heel hard op het raam gebonkt. “Nico, Annie!” hoor ik hard roepen als ik stijf van de schrik rechtop in bed zit. Wakker geschrokken, vraag ik mij af wie er nou midden in de nacht op ons raam staat te bonken. Mijn vader springt overeind, maar is even vergeten dat hij in een stapelbed ligt. Nadat hij hetzelfde roept als wat opa riep toen hij zijn wandelstok tegen zijn hoofd kreeg, loopt mijn vader met de zaklantaarn naar de voordeur. Snel steek ik mijn hoofd langs het gordijn om te zien wie er bij de deur staat. Mijn vader doet de deur open, maar door de storm slaat die met een klap weer dicht. Opnieuw doet mijn vader de deur open. In het licht van de lantaarn staan tante Bep, oom Rein, Nicky en Reinie als verzopen katten voor onze deur. “Kom snel binnen,” roept mijn vader. Net als tante Bep dat doet, klapt de deur met een klap dicht. Tante Bep wordt als het ware de keuken ingegooid. Ze valt zo goed als in de armen van mijn vader, die er nu een beetje onhandig bijstaat. Ik houd mijn hand voor mijn mond.
Wat is dit een komisch gezicht. Mijn moeder is ook opgestaan en heeft het gaslampje boven de tafel aangestoken. Conny zie ik nu ook langs het gordijn de kamer in kijken. “Je hebt wat gemist,” fluister ik en vertel Conny hoe tante Bep de keuken in en in de armen van pappa werd gegooid.

“De hele tent is weggewaaid,” zegt oom Rein, tante Bep huilt. De rode randjes om haar ogen zijn feller rood dan dat zij normaal al zijn. “Zie je nou waarom ik liever in een hotel wil slapen?” snottert ze. Mijn moeder pakt uit de Coca Cola kist een stel handdoeken en geeft tante Bep een droge handdoek. “Droog je eerst maar even af, dan zet ik ondertussen een lekker kopje warme thee.”
Ze werden wakker van de regen en de wind, die intussen flink was aangetrokken. Oom Rein vertelt dat de tent enorm stond te schudden en uiteindelijk als een kaartenhuis in elkaar klapte. Het gootje en de bult zand die de tent moesten beschermen, leverden niet het beoogde resultaat op. Het zeewater liep gewoon de tent in. De spullen slingerden door de tent. Tante Bep kreeg een bord tegen haar hoofd en gilde dat ze doodging. Oom Rein troostte haar en zei dat het haar tijd nog niet was en dat ze alleen moesten maken dat ze wegkomen. Toen ze eenmaal buiten de tent waren, tilde de wind de tent op en smakte hem een stuk verder tegen de tent van de Duitser aan. De tentharingen zijn allemaal uit de grond gerukt. Alle lijnen zijn geknapt. De tent van de Duitser had niet meer de vorm die hij ‘s middags had, maar stond er in ieder geval nog wel, had tante Bep een beetje jaloers geconstateerd. Ze hadden zoveel mogelijk spullen bij elkaar geraapt en achter een van de houten strandhuisjes neergelegd tot de storm voorbij zou zijn. Het huisje ernaast had geen dak meer. De wind had er vat op gekregen en het dak lag verwrongen tegen het duin aan. Overal lagen parasols, ligstoelen en plastic vuilnisbakken. Iedereen hielp mee om te redden wat er te redden viel. Kinderen liepen huilend te roepen om hun moeder. Moeders schreeuwden om hun kinderen. Tante Bep zegt dat ze nog nooit eerder in haar leven zo bang is geweest. “Het is helemaal geen windkracht tien. Het is veel erger, het is een orkaan,” zegt oom Rein. Tante Bep heeft een pleister van mijn moeder gekregen want zij heeft een snee boven haar wenkbrauw opgelopen. Het geronnen bloed zit op haar wang en op haar wimpers. “Jullie kunnen hier natuurlijk allemaal slapen,” biedt mijn moeder royaal aan. “Oh ja, waar dan?” denk ik ongerust. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen