€ 16,95

ePUB ebook

  € 11,95

PDF ebook

  € 11,95

Zoeken naar stilte

Richard Bintanja • Boek • paperback

 • Samenvatting

   

  “Het is warm. Overal zweet, een bonkende koppijn bovendien, maar ik hobbel verder, zo snel mogelijk, steek een zijstraat over, en zie uit mijn ooghoek een grijsmetalen gevaarte met een rotgang op me af komen. Een enorme dreun. Déjà vu. Gekraak. Maar harder. Veel harder. En niet alleen in m’n been. Pijn, veel pijn. Overal pijn. Teveel pijn. Einde van de pijn. De stilte is terug, nu voor altijd.”

   

  Net als het personage in bovenstaand fragment is ieder individu onvermijdelijk onderweg naar eeuwige stilte. Aanvaarding van de eigen sterfelijkheid is echter niet eenieder gegeven, en mede hierdoor is er een veelheid van manieren om de stilte te zoeken en te vinden, actief of passief. Zoeken naar stilte verkent in acht korte verhalen evenzovele routes waarlangs soms bewust, maar vaak ook onbewust, de uiteindelijk onontkoombare stilte wordt opgezocht. Het is de enorme verscheidenheid van het verscheiden die ons bezighoudt en intrigeert, en die eenieder ertoe aanzet zijn eigen, individuele route te bepalen.

   

  Hoewel deze bundel korte verhalen qua vorm afwijkt van Richard Bintanja's twee eerdere boeken, de romans Poolreizen (2006) en Gedachtenrijk (2011), zijn er thematisch wel degelijk overeenkomsten. Het zijn namelijk onze intiemste gevoelens, onze levensbeschouwelijke idealen en onze diepste gedachten die veel van het menselijk gedrag, en tevens de verscheidenheid daarin, bepalen. Het zijn juist deze onderliggende en derhalve doorgaans onzichtbare elementen die de auteur in zijn boeken tracht bloot te leggen. In het dagelijks leven is Richard Bintanja als klimaatonderzoeker verbonden aan het KNMI en auteur van diverse wetenschappelijke artikelen over het veranderende klimaat.

 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 140mm x 210mm
  Aantal pagina's : 168
  Uitgeverij : MaRiSuDa
  ISBN : 9789081826419
  Datum publicatie : 02-2013
 • Inhoudsopgave

  Twee vrienden 

  Vrijheid 

  Pedro 

  Lichtjaren 

  Een vol huis 

  Amsterdam - Basel 

  Vrouw, midden veertig 

  Stille getuigen 

 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 16,953-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

 

Met een nog niet geheel gesust gemoed slenter ik door, terwijl ik me enkele vroegere vriendinnen voor de geest probeer te halen. Tevergeefs. Alles is verdrongen door bloed, opoe, en nog meer bloed. In gedachten verzonken steek ik een zijstraat over, Johnny loopt niet meer naast me, zie in een flits een grijs gevaarte op me afrazen en... Een vreselijk gekraak dat ik tegelijkertijd hoor en voel, met bijbehorende pijnscheut waar geen eind aan lijkt te komen. Alles gaat ineens idioot langzaam, alsof iemand de tijd tegenhoudt. In slow motion beland ik op de motorkap en lift mee tot de auto piepend tot stilstand komt en ik er half zijwaarts vanaf glijd. Ik dreun op het asfalt en midden op de hoofdweg kom ik tot stilstand. Een felle pijn krijst door mijn rechterbeen. Even, heel even is er ook een bevreemdende stilte die me omarmt, als de pijn alle andere geluiden naar de achtergrond verdrijft. Dan buigt een pafferige kerel zich over me heen en schreeuwt dat ik rustig moet blijven liggen. Hoezo? Ben ik dan niet rustig? Trouwens, ik lig hier half op apegapen met een been waar wel het een en ander aan mankeert en dan moet ik rustig blijven? De dikkop verdwijnt en een jonge, zwaar opgemaakte vrouw streelt mijn bezwete voorhoofd. Ik besef nu pas dat ik jank. Het is de pijn, een stekende, gierende pijn die verdomme niet te harden is. De lichten van lantaarns kringelen in mijn tranen. Meer mensen torenen hoog om me heen. Het asfalt is nog warm. Toch nog een gelukje. Hoera. Mezelf moed inpraten. Elk pluspuntje aangrijpen in pijnlijke tijden. De felrode lippen van de vrouw vervagen, lichten doven uit, evenals de pijn, en ik kijk vertederd naar mijn oma, hoe ze zoals altijd in diezelfde stoel zit, op een zelfgehaakt kussen. Mijn oma die al vele jaren dood is. Sorry, oma. 

×
SERVICE
Contact
 
Vragen