€ 17,73

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Beter dan de beste
  Beter dan de beste (boek)
 • Cover Wegen na Rome
  Wegen na Rome (boek)

Zoekt & Gijzelt

de bijbel in het licht van de zoekmachine

Gerard Tuk • Boek • paperback

 • Samenvatting
  De Zoekmachine is niet meer weg te denken uit het moderne leven. Of je nu de openingstijden van de plaatselijke bibliotheek wilt weten of het aantal Chinezen op de wereld: tik het in bij Google en je hebt in een muisklik een antwoord dat best nog eens waar zou kunnen zijn ook. Zoekt en gij zult vinden!
  Wie in de Bijbel op deze manier gaat zoeken naar letterlijke woordjes, staat soms verbaasd dat hij iets niet vindt. Of juist wel. Of op een andere plaats dan hij dacht. Een Googliaanse benadering van dat Boek zet je soms aan het denken. De auteur beschrijft in Zoekt & Gijzelt de gedachten die hij het delen waard vond.

  Is de duisternis geschapen? Wat is uw enige troost, de zin van het leven? Zijn er in de Bijbel bruiden die 'ja' zeggen? Waarom kom je 'heidenen' bijna altijd in het meervoud tegen? Kent de Bijbel ook 'lichaamstaal' en zegt het ook iets over geuren? Waarin verschillen Paulus en het Apostolicum als ze het over Pilatus hebben? En wat betekent 'eigenlijk' eigenlijk?
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 266
  Uitgeverij : Sitrai
  ISBN : 9789082396201
  Datum publicatie : 12-2015
 • Inhoudsopgave
  Aanwijzing - 11
  Rollen - 15
  Enige Troost - 19
  Probleem - 24
  Opengedaan - 29
  Voorzichtigheid - 32
  Verstaander - 36
  Almachtig - 40
  Onfeilbaar - 44
  Betrouwbaar - 46
  Ongeschonden - 51
  Doopvont - 53
  Duisternis - 58
  Kip - 63
  Paradijs - 68
  Echt - 72
  Huwelijk - 74
  Jawoord - 77
  Samenwonen - 80
  Hand in Hand - 83
  Hun Hebben - 86
  Lichaamstaal - 90
  Klikken - 93
  Voorbede - 96
  Vierde Bede - 101
  Bank - 105
  Goedertierenheid - 109
  Hervormd - 111
  Tegenstem - 115
  Stomme Beelden - 117
  Waarom - 122
  Daarom - 127
  Godslastering - 129
  Middelpunt - 133
  Gelijk - 135
  Geborgenheid - 139
  Fout - 144
  Pijn - 148
  Liefhebben - 152
  Samuel - 155
  Lehitraoth - 157
  Opperzangmeester - 161
  Drieletterig - 165
  Leer Ons - 168
  Heiden - 173
  Maagdelijk - 176
  Kameelhaar - 181
  Pilatus - 185
  Begraven - 188
  Pistachenoten - 193
  Liefdegeur - 197
  Kleinzieligheden - 200
  Eigenlijk - 205
  Zin - 209
  Spijt - 211
  Oogjes - 215
  Verzoeken - 219
  Twijfel - 222
  Zalig - 226
  Tenslotte - 231
  Slotzin - 235
  Zegen - 240
 • Reviews (9 uit 1 reviews)

  12-01-2016
  Het leukste boek sinds tijden
  Dit is wat mij betreft ‘by far’ de leukste insteek om je te verdiepen in de Bijbel. Maar het boek is veel meer dan dat: Het is leerzaam, grappig en verrassend tegelijk. De alfa en de bèta kanten van de schrijver. Een schijnbaar contrast: Een technische insteek die zowat ongemerkt over loopt in een taalkundige maar ook beschouwelijke tekst. De schrijver kan je als geen ander meenemen, uitdagen en plagen. Of je nu iets met taal hebt, en/of met het geloof, en/of met techniek/ICT. Dit boek is voor iedereen die zijn horizon wat wil verbreden leuk om te lezen. Mijn cadeautip voor 2016. Al was het alleen maar een cadeau aan jezelf!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 17,73

niet beschikbaar

niet beschikbaar

2-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Kameelhaar

Toen ik jaren geleden de filmposter bekeek van Braveheart, de film over de dertiendeeeuwse Schotse held William Wallace, viel het me op dat de portretten die erop stonden nogal door de beeldbewerker heengegaan waren. De beeltenis van Mel Gibson hadden ze scherper gemaakt, die van Sophie Marceau juist zachter. Die ongeschoren kop van de eerste werd daardoor nóg stoerder, het gladde gelaat van zijn tegenspeelster nóg lieftalliger.
Als je de namen uitspreekt, hebben ze ook al zo’n mooi contrast. ‘Gibson’: dat is een vuist, terwijl ‘Marceau’ meer een strelende beweging is.

Ik moest hier zomaar opeens aan denken, toen ik met de Zoekmachine het Woord doorlichtte met ‘kameel’ als trefwoord.
‘Kameelhaar’ is een term die je maar bij één Bijbelse persoon tegenkomt, in twee verschillende teksten.

“En Johannes was gekleed in kameelhaar en had een leren gordel om zijn middel, en hij at sprinkhanen en wilde honing.”

De ruigheid van deze omschrijving was mij eigenlijk nooit zo opgevallen. Een ruwe mantel staat er in de NBV. Die leren gordel klinkt ook al zo stoer. Zelfs de honing die hij at, was wild. Tamme honing is voor watjes.
‘Honing’ kom je tientallen keren tegen in de Bijbel, maar ‘wilde honing’ slechts bij één persoon, in diezelfde twee verzen. Mochten ze het leven van Johannes de Doper nog eens verfilmen, dan mogen ze van mij Mel Gibson in de hoofdrol plaatsen. Niet zomaar ongeschoren, maar met een volle, onverzorgde baard. Eigenlijk zijn het alleen nog die heldere blauwe ogen die niet zo passen bij de ruige Jood die ik voor me zie bij De Doper.

Misschien ben ik altijd op het verkeerde been gezet doordat ik ‘dopen’ met zacht en lief in verband breng. Doopdiensten hebben niet de geur van wilde honing en ruw kameelhaar. Eerder van Zwitsal babyolie.
In veel kerkelijke tradities worden de leden als regel als kind gedoopt. In een voorzichtig door oma verknipte bruidsjurk, zo’n lief klein kindeke met wat water op het voorhoofd. De familie, van ver gekomen en vroeg opgestaan, pinkt tranen weg.
Maar dopen is in de Bijbel eerder dreigen te verzuipen. Grof en heftig. Zoals die rotzakken in het zwembad vroeger deden: jou onder water trekken als de badjuffrouw even niet keek. Dat je bijna stikte.
Dopen zit daar dichter bij dan je denkt. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen