€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De Westerse Vrouw die Verdween

Arie Bombarie • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De ideale vrouw, bestaat die? Zeker. Het is maar wat je ideaal vindt. De schrijver benoemt maatschappelijke veranderingen in de westerse wereld, gedurende de laatste honderdvijftig jaar, specifiek in Nederland. Welke veranderingen? Die van de rol, positie en aard van de vrouw. En-passant ook daarmee samenhangende algemene veranderingen. De bespiegelingen geven te denken. Als het goed is zal iedereen het met de inhoud deels oneens zijn. Het besluit is een oproep tot bezinning. Het thema wordt belicht vanuit de positie van de blanke, autochtone, westerse, met een vrouw getrouwde, protestantse, wat oudere man. Want dat is de schrijver. En hij schrijft domweg op wat hij denkt. Dat is wat anders dan wat u zelf als lezer vindt, vanzelfsprekend. En over dat boeiende feit gaat het dus ook. De ideale schrijver, bestaat die? Jazeker. Het is maar wat je ideaal vindt. Geldt ook voor lezers.Uitgesproken meningen worden vaak beloond met nare reacties. Vandaar de afbeelding van de schrijver als avatar en het schrijven onder pseudoniem. De verwachting is dat u onder het lezen gaat schelden op de schrijver. Daarom is alvast voor uw gemak het pseudoniem een scheldwoord. Het wordt gebruikt voor een opschepper, snoever of druktemaker. Bombarie komt van bombarde, het Franse woord voor ophef. De Joodse schrijfster en onderwijzeres P.J. Cohen-De Vries schiep de snoeverige jongensfiguur Arie Bombarie in haar schrijfsels over haar ervaringen met kinderen.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 120
    Uitgeverij : Bnoticed - Grafische vormgeving
    ISBN : 9789464813043
    Datum publicatie : 06-2023
  • Inhoudsopgave
    Voorspel 9

    - Ophef 11
    - Bestseller 15
    - Motivatie 19

    Deel 1. De vrouw die verdwenen is 23
    en aanverwante zaken zoals maatschappelijke ontwikkelingen

    - Genderneutraal 25
    - Verdwenen 29
    - Progressief 33
    - Verschil 37
    - Mening 41
    - Lachen 45
    - Verandering 49

    Deel 2. De vrouw die gewenst wordt 53
    en aanverwante zaken zoals waarnemingen en waarschuwingen

    - Mooi 55
    - Macho 59
    - Rijk 63
    - Verdienen 67
    - Begeerlijk 71
    - Waarden 75
    - Jaloers 79
    - Democratie 83
    - Matig 87
    - Huishouding 91
    - Lief 95
    - Communicatie 99
    - IJverig 103

    Deel 3. De vrouw die weerkomen kan 107
    en aanverwante zaken zoals westerse waarden

    - Waarheen 109
    - Toekomstgeloof 113
    - Uitkomst 117
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

We bespreken sociaalmaatschappelijke veranderingen die sinds anderhalve eeuw in het westen, meer specifiek in Nederland plaatsvinden, en stellen de vrouw daarbij centraal. Heel hoffelijk, maar ook als lomperd doe je dat, want je kunt er niet omheen dat de positie van de vrouw allang is verkozen tot topic in het publieke debat. Als het gaat over sociale verhoudingen en relaties tenminste.
Waarom stellen we hier de vrouw centraal? Het is een gekozen focus, als brandpunt van een breder betoog. Net zoals er focus is op LHBTIQA+ (het werden steeds meer letters om niemand uit te sluiten) binnen de spanwijdte van seksuele vrijheid. Of de focus op abortus en euthanasie in het frame van het hoge denkbeeld van ons recht op zelfbeschikking. Of de focus op klimaatverandering bij discussies over duurzaamheid.

Dat er grote veranderingen zijn, dat ervaren velen zo. Die lijken exponentieel te escaleren tot een explosie van onzekerheid. Het is geen rechte, maar een gebogen lijn omhoog die sneller en sneller klimt. Zoals de kromming van een skispringschans, maar dan van beneden naar boven.
Nu kun je het zeer oneens zijn over het oordeel daarover. Zijn de benoemde veranderingen in de rol van de vrouw goed of slecht? En wie bepaalt dat? Wat is de maatstaf?
........ ×
SERVICE
Contact
 
Vragen