€ 9,95

PRINT boek

  € 24,95

ePUB ebook

  € 9,95

Meer van deze auteur


 • Delen door nul (boek)

 • Delen door nul (ePUB)

Delen door nul

of over hoe om te gaan met de dood zonder te geloven in iets

C.J. ALDERS • ebook • pdf

 • Samenvatting
  Iedereen sterft maar één keer: waarom kiezen we niet zelf wanneer en hoe?

  Hierop rust wereldwijd een groot taboe, en elkaar daarmee helpen is in veruit de meeste gevallen ten strengste verboden. Voor mensen dan. Want voor dieren zijn we genadiger.

  In 'Delen door nul – of hoe om te gaan met de dood zonder te geloven in iets' bespreekt Kees Alders in een platonische dialoog met zijn overleden moeder het leven en sterfbed van zijn vader. Beiden kozen uiteindelijk zelf voor de dood. Waren zij pioniers? En hoe ga je als mens of als nabestaande daarmee om, in een samenleving waarin een zelfverkozen dood als een zonde wordt gezien? Delen door Nul is een pleidooi en een emotionele zoektocht door de menselijke geschiedenis, psychologie en filosofie.
 • Productinformatie
  Binding : PDF
  Auteur : C.J. ALDERS
  Bestandstype : PDF
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : Klokwerk-Design
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 05-2024
 • Inhoudsopgave
  Intro
  Mooi weer spelen
  Iets dat toch wel een klein beetje vervelend is
  Cobra
  Zin in het leven
  De moeder van de wetenschap
  Bestendig lichaam
  Timmerman
  Dromer
  Herinneringen
  Papa, slaap je?
  Spel en spelen
  Delen door nul
  De zachte hand
  Waarom huil je?
  Geven
  Bommel
  Verdwenen verhalen
  Het verhaal van God
  Een keten van reacties
  Preventief scannen
  Die dagen
  Deelneming
  Bekentenis
  Het muurtje
  Hele leuke moeilijke sommetjes
  Groei en verval
  Uitzichtloos en ondraaglijk lijden
  Kerstmis
  Hans Danst
  Aankondiging
  Het een na laatste gesprek
  Het laatste gesprek
  Echt
  Afscheid
  Hoe het verder ging
  En dan
  Leven in vooruitgang
  Leven met verlies
  Het luciferdoosje
  Doorleven
  Besluit
  Proces
  As
  Manifest
  Uitvaartrede
  NB
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 9,95

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

“Was jij zelf bij Socrates, Phaedo, op die dag waarop hij in de gevangenis het gif dronk? Of heb je het van iemand anders gehoord?”

“Ik was er zelf bij, Echecrates.”

“En wat heeft hij gezegd voor zijn dood? Hoe is hij gestorven?

Graag zou ik dat horen.”

Met deze zinnen begint Plato zijn dialoog ‘Phaedo’, waarin hij het sterfbed van Socrates beschrijft. In deze dialoog filosofeert Socrates er met zijn vrienden vrolijk op los voordat hij de gifbeker leegdrinkt – uitzonderlijk goedgehumeurd geeft hij zijn gedachten over het leven, en de dood.

Via deze dialoog vertelt Plato ons van zijn ‘vormenleer’. In die vormenleer ziet hij een bewijs voor de onsterfelijkheid van de ziel, die incarneert in verschillende lichamen. Tussen twee incarnaties door neemt de ziel volgens Plato de kennis in zich op van de basisconcepten waarmee de menselijke geest werkt. Deze kennis neemt hij vervolgens mee naar het sterfelijke bestaan, en dit maakt het mogelijk om in het aardse bestaan categorieën te herkennen.

Het komt volgens Plato kortom door de kennis van het onsterfelijke deel van de ziel dat de mens de capaciteit heeft om iets van de wereld om hem heen te begrijpen. Zonder onze ziel zou de wereld volgens hem onbegrijpelijk zijn. Mij heeft hij daarmee echter nooit weten te overtuigen.

Mijn liefde voor filosofie heb ik van mijn moeder. Bijna twee jaar terug besloot zij niet meer te eten en te drinken. Twee weken later was zij overleden.

Mijn moeder was bijna 82, maar lichamelijk nog behoorlijk fit, en bijzonder actief: ze las graag filosofie, maar ook over kunst en actualiteiten, en ze organiseerde leesclubs en lezingen. Zij speelde daarnaast piano en viool, sprak luisterboeken in voor slechtzienden, en tot een aantal jaar geleden roeide ze zelfs nog wekelijks. Al met al had ze een bijzonder rijk sociaal leven, en voor de meeste mensen om haar heen kwam haar beslissing daarom als een donderslag bij heldere hemel.

Mijn moeder en ik keken beiden met een cynische blik naar het idee van een hiernamaals. Voor het aannemen van een leven of een andere vorm van continuïteit van ons bewustzijn na de dood heb ik andere bewijzen nodig dan Plato levert: empirische bewijzen, of logische redeneringen. En die zijn er niet.

De vragen blijven. Wat gebeurt er met ons na de dood? Maar belangrijker: hoe gaan we daarmee om?

Ik ga daarvoor terug naar de vragen van Plato: het is tijd om zijn werk over te doen – zo niet beter, dan in ieder geval overtuigender. Daarvoor ga ik tien jaar verder terug in de tijd, naar het sterfbed van mijn vader. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen