€ 4,95

PRINT boek

  € 15,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Pieken en Dalen (boek)

 • Net Niet (boek)

Pieken en Dalen

'we moeten het niet groter maken dan dat het is’

Robert Bugter • ebook • pdf

 • Samenvatting

  Elk seizoen hopen de supporters van Go Ahead Eagles weer dat hun club hoge ogen gaat gooien in de Eerste Divisie. Na de voorbereiding liggen de verwachtingen weer hoog. Het doel is om eindelijk een keer te promoveren naar de Eredivisie. Seizoen 2011-2012 moet zo’n seizoen worden. De ingrediënten lijken aanwezig. Gedurende het seizoen gaat echter bijna alles mis wat er mis kan gaan. Er wordt veel te vaak verloren, trainers vertrekken en supporters worden onrustig.

  Robert Bugter maakte alles mee. Zelden beleefde hij een seizoen Go Ahead Eagles zo intensief. Ondanks de matige prestaties bleef hij gaan. Zijn doorzettingsvermogen werd bijna beloond. Go Ahead Eagles herpakte zich en haalde de play-offs. Daarin ging het echter alsnog mis. Een promotie zat er wederom niet in. Seizoen 2011-2012 zal de boeken ingaan als één van de meest onrustige seizoenen ooit in Deventer.

 • Productinformatie
  Binding : PDF
  Auteur : Robert Bugter
  Bestandstype : PDF
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 07-2012
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 4,95

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Fortuna Sittard uit

‘Waar is de wc?’ vraagt Frans als hij de bus instapt, die geparkeerd staat voor Café Pinkster. Het café is vandaag de opstapplek. Er zit geen wc in de bus. Bij het aanzien van de bus was dit ook wel een beetje te verwachten. De oude bus mist alles wat een luxe touringcar wel heeft. Dat belooft veel plaspauzes onderweg. De buschauffeur oogt nonchalant. De man met forse snor draagt een ouderwets combinatiepak. Hij is druk met de dakluiken van de bus. Als je met Go Ahead Eagles reist moeten deze altijd dicht zijn, maar hij doet ze juist open.

André heeft het voor elkaar gekregen dat we met de bus met veertig supporters eerst langs de school van zijn zoontje gaan. Zijn zoontje moest nablijven en kon dus bijna niet mee. Tal van scholieren fietsen net naar huis als de bus aan komt rijden. ‘Obikulu’ wordt er gezongen als er een donkerkleurige jongen uit school komt. Minderjarige meisjes kijken hun ogen uit bij het zien van de bus met volwassen mannen. ‘Kijk dat meisje. Daar zou je toch intrappen? Ze zien er tegenwoordig zo oud uit,’ zegt iemand naast me. Wie hij bedoelt weet ik niet, maar de meisjes hier zijn gemiddeld veertien jaar. De zoon van André zal de eerstkomende schooldag een mooi verhaal hebben. Onder toeziend oog van zijn klasgenoten stapt hij trots de bus in.

Een reis van Deventer naar Sittard met veertig man in een bus zonder wc. Al bij het uitrijden van Deventer wordt er geroepen om een plaspauze. Na vijf kilometer op de snelweg wordt er al gestopt. De meeste jongens springen uit de bus om snel te gaan plassen. De chauffeur ligt inmiddels met een stuk gereedschap onder de bus. De verwarming van de bus blijkt kapot te zijn. De verwarming staat te loeien. Hij kan niet meer uit. Vandaar dat de chauffeur dus zo druk was met de dakluiken.

Zodoende komt er nog iets van frisse lucht binnen. De heenreis neemt uiteindelijk bijna vier uur in beslag. Daar vallen de vijf plaspauzes ook onder. De buschauffeur is duidelijk de moeilijkste niet. Als het moet stopt hij zelfs midden op snelweg op een vluchtstrook. Een lange rij supporters plast het wegdek onder. Gerian is creatief geweest en komt met een plastic tasje urine naar buiten. Hij kan het nooit zo lang ophouden.

In Susteren vinden we uiteindelijk een café. Eigenlijk was het de bedoeling om in Venlo te stoppen, maar dat was tijdstechnisch niet meer mogelijk. Susteren ligt om de hoek van Sittard. De stamgasten in het café kijken wat vreemd op als de eerste supporter binnenstapt en trots vermeldt dat ‘Go Ahead Eagles Deventer’ binnen komt. De barman schrikt van dit vele volk op dit tijdstip, maar hij denkt al snel aan zijn omzet. In een mum van tijd is het dringen bij de bar. Ik besluit met Marcel en Frans even iets te gaan eten bij een snackbar. Een familie chinezen bakt hier de patat. Een oud stelletje komt binnen en groet ons netjes en wenst ons smakelijk eten. Ze nemen plaats aan een tafeltje achter ons. Even later krijgen ze twee patat met en beiden een frikadel met mayonaise voorgeschoteld. Ik bekijk het tafereel en een medewerker van de cafetaria bevestigt mijn gedachten. Het stel is hier vaste klant en eet elke keer hetzelfde. We wensen het stel ook een smakelijk eten.

Op het terrasje van het café is het inmiddels gezellig druk. Een paar andere groepjes supporters zijn hier ook neergestreken. De tafeltjes staan vol met lege glazen. Iets voor zeven uur vertrekken we naar de parkeerplaats waar de kaarten voor de wedstrijd opgehaald moeten worden. Al snel komt er een politiemotor voor ons rijden om de weg te wijzen. Op een speciaal gereserveerde parkeerplaats staan al meer supporters van Go Ahead Eagles. De sfeer is uitgelaten. Iedereen heeft er zin in. Een stadsbus, die supporters moet vervoeren schudt heen en weer. ‘Links, rechts! Links, rechts!’ is duidelijk vanuit de bus te horen. Als de kaarten opgehaald zijn, is het tijd om te vertrekken naar het stadion van Fortuna Sittard.

Onderweg staat een minibusje stil met ME en meer politie eromheen. Zij zijn ingesloten en lijken te worden teruggestuurd. De sfeer in onze bus is fantastisch. Er wordt volop gezongen. Iedereen staat en er is sprake van een uitgelaten stemming. Bij het dakluik is het dringen. Meerdere supporters willen zich laten zien aan de voorbijlopende supporters van Fortuna Sittard. Het verkeer buiten het stadion staat volledig vast of wordt opgehouden zodat de negen bussen met supporters van Go Ahead Eagles door kunnen rijden. Via een binnendoor route over een fietspad rijden we naar het uitvak. Aan de achterkant van het vak staan afgeplakte hekken om ons af te schermen van de supporters van de thuisclub. Die zijn overigens in geen velden of wegen te bekennen. Zonder dat we kaartjes hoeven te laten zien kunnen we het vak in. De spelers van Go Ahead Eagles zijn net klaar met hun warming-up. Ze worden toegezongen en het lijkt erop dat ze er zin in hebben. Ze bedanken de supporters nu al voor hun aanwezigheid. Het stadion zou uitverkocht zijn, maar er zijn nog genoeg lege plaatsen. Toch zitten er bijna tienduizend supporters, een aantal waar wij alleen van mogen dromen.

Na achtentachtig minuten heb ik het opgegeven. Het seizoen zit erop en misschien is dat ook maar beter ook. De spelers leveren een wanprestatie. Het staat 1-0 voor Fortuna. Go Ahead Eagles krijgt amper kansen. Het is slappe hap vandaag. Met deze tussenstand heeft Fortuna de play-offs gehaald. Omdat FC Dordrecht echter achterstaat, heeft Go Ahead Eagles genoeg aan een gelijkspel. Er wordt nog een slotoffensief uitgeperst, maar het is allemaal verre van overtuigend. Fortuna verzuimt ook de genadeklap toe te dienen. Ze missen een opgelegde kans. Trainer Jimmy Calderwood pept de spelers nog een keer op en schreeuwt ze naar voren. Dan krijgt de uitgeweken Marnix Kolder de bal in zijn voeten aan de zijkant. Met zijn chocoladebeen geeft hij voor. Het is de tweede minuut van de vier toegekende blessuretijdminuten.

Freek Heerkens krijgt de bal op de achterkant van zijn hoofd. Het is moeilijk te zien of hij bewust op doel kopt, maar de bal gaat tergend langzaam richting de verre hoek. De keeper van Fortuna moet zich helemaal strekken, maar komt tekort. De bal rolt aan de goede kant van de paal binnen. Heerkens schreeuwt het uit na zijn doelpunt en rent rechtstreeks naar het uitvak, waar vierhonderdvijftig supporters door het dolle heen zijn. Alle spelers achtervolgen Heerkens en bespringen hem. In het uitvak bespringt ook iedereen elkaar. De negentig voorgaande minuten zijn in een klap vergeten. Na een minuut lang juichen moet er nog een minuut gevoetbald worden. Go Ahead Eagles komt niet meer in de problemen. De scheidsrechter fluit af en vanaf de bank van Go Ahead Eagles rennen spelers en begeleiders het veld in. Spelers van Fortuna vallen op de grond. Hun droom is uiteengespat. Het uitvak viert feest. Helemaal als de spelers ook weer in de richting van het uitvak rennen. Samen vieren zij het behalen van de play-offs. De negende plek op de ranglijst is veilig gesteld. ‘Waar is dat feestje, hier is dat feestje’ wordt er uitdagend gezongen richting de supporters van Fortuna Sittard, die in zak en as lijken te zitten. De spelers springen voor het uitvak en hebben roodgele vlaggen in de hand, waar ze wild mee zwaaien. Zelfs de eerder vervloekte Karim Fachtali is uitbundig en klapt richting de supporters. De spelers komen in totaal drie keer terug om feest te vieren. De gehele selectie staat nu op het veld te hossen en te springen.

Twee lichtmasten zijn inmiddels uit. Er schijnt een romantisch schemerig licht het stadion in. De supporters scanderen de naam van trainer Calderwood. ‘Wij willen Jimmy zien’ zingen ze. Hij is echter druk met het beantwoorden van vragen van journalisten. Zij willen vast weten hoe hij dit wonder voor elkaar gekregen heeft. Fotografen proberen Calderwood richting het uitvak te krijgen voor een mooi shot met de supporters, maar het lukt niet. Calderwood houdt het bij een ingetogen dankbetuiging richting de supporters. Hij klapt in onze richting.

Terug in de bussen lijken de meeste supporters het nog steeds niet te begrijpen. Normaal verliezen wij op zulke momenten, maar nu is het geluk aan onze zijde. Iedereen feliciteert elkaar. Sommige supporters hebben hun shirt uitgedaan. Sommigen kunnen dat beter niet doen, maar ze schamen zich niet voor hun te dikke buiken. Rond half elf gaan de deuren van de bus dicht en vertrekken we terug naar Deventer. 

×
SERVICE
Contact
 
Vragen