€ 115,50


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De doorwerking van het strafrecht in het jeugddelinquentierecht

Katrijn Veeckmans • Boek • hardback

 • Samenvatting
  Volwassenen die (vermoedelijk) strafbare feiten hebben gepleegd, worden berecht op basis van het straf- en strafprocesrecht. Wanneer de vermoedelijke dader minderjarig is, treden de regels van het jeugddelinquentierecht in werking. In de relatie tussen het jeugddelinquentierecht en het strafrecht bestaat echter een spanning: waar stopt het ene rechtsdomein en waar start het andere? Waarom bestaat op strafrechtelijk gebied een tweedeling tussen de toepasselijke regels voor volwassenen enerzijds en minderjarigen anderzijds, en hoe strikt is de grens?

  De doorwerking van het strafrecht in het jeugddelinquentierecht beoogt de verhouding tussen de zusterrechtstakken te verduidelijken door na te gaan in welke mate bepaalde typische strafrechtelijke ‘volwassenenregels’ wel of niet mogen of moeten doorwerken in het (Vlaamse) jeugddelinquentierecht. De analyse gebeurt op basis van de kinderrechten en aan de hand van zes criteria waaraan de regelgeving en praktijk van het jeugddelinquentierecht zou moeten voldoen: constructiviteit, individualiteit, actieve betrokkenheid, integriteit, stabiliteit en informaliteit. Bijgevolg is het boek relevant voor zowel academici en juristen in het jeugddelinquentierecht en het strafrecht, als voor eenieder die in praktijk of beleid met een van deze rechtstakken in aanraking komt.
 • Productinformatie
  Binding : Hardback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 175mm x 248mm
  Aantal pagina's : 750
  Uitgeverij : Boom juridisch Antwerpen
  ISBN : 9789464511123
  Datum publicatie : 06-2023
 • Inhoudsopgave
  ONDERZOEKSKADER; Hoofdstuk I. Situering van het onderzoek; Hoofdstuk II. Onderzoeksvragen en -methode; DEEL I. HET JEUGDDELINQUENTIERECHT ALS UITLOPER VAN HET STRAFRECHT: EEN TERUGBLIK Hoofdstuk I. Behandeling en berechting van minderjarigen binnen het strafrecht; Hoofdstuk II. Behandeling en berechting van minderjarigen buiten het strafrecht; DEEL II. DE TOEPASSING EN INVULLING VAN STRAFRECHTSNORMEN IN HET JEUGDDELINQUENTIERECHT: EEN KINDER- EN MENSENRECHTELIJKE BLIK Hoofdstuk I. Selectie jeugdrechtfundamenten; Hoofdstuk II. Beoordeling strafrechts normen; DEEL III. DE DOORWERKING VAN STRAFRECHTSNORMEN IN HET VLAAMSE JEUGDDELINQUENTIERECHT: EEN BLIK BINNEN EN OVER DE GRENZEN Hoofdstuk I. Krachtlijnen Vlaams jeugddelinquentierecht; Hoofdstuk II. Beoordeling Vlaams jeugddelinquentierecht; DEEL IV. DE VERHOUDING TUSSEN HET STRAFRECHT EN HET JEUGDDELINQUENTIERECHT HERBEKEKEN: EEN VOORUITBLIK Hoofdstuk I. Jeugddelinquentiesystemen en strafrechtsnormen: samenspanning of botsing?; Hoofdstuk II. Het Vlaamse jeugddelinquentierecht en het Belgische strafrecht: harmonie of dichotomie?; Bibliografie
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 115,50

niet beschikbaar

niet beschikbaarOp werkdagen voor 21:00 besteld, morgen in huis!
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

niet beschikbaar

×
SERVICE
Contact
 
Vragen