€ 17,50

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

ABCDE (5e druk)

Een systematische benadering van de acuut zieke of gewonde patiënt

A.J. Alkemade • ebook • epub

  • Samenvatting
    Soms is één blik voldoende om een (dreigend) instabiele patiënt te herkennen, maar frequent blijkt het toch niet direct duidelijk te zijn dat een patiënt ernstig ziek is. Oorzaken hiervoor zijn vaak de (relatieve) onervarenheid van de zorgverlener en het gebrek aan systematiek in de benadering van een acute patiënt, waardoor problemen over het hoofd worden gezien of als minder ernstig worden ingeschat. Om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg in de acute zorg en op de spoedeisende hulp te garanderen is het essentieel om alle patiënten op een gestructureerde manier te benaderen, en hierbij een duidelijke prioritering in het oog te houden: ‘treat first what kills first’. De meest gebruikte en internationaal geaccepteerde werkwijze hierbij is het ABCDE-methode. Dit boek beschrijft het gebruik van de ABCDE methode voor de ongedifferentieerde patiëntenpopulatie die op de gemiddelde Nederlandse SEH behandeld wordt. Geschreven in het Nederlands door een SEH-arts is dit een praktisch boek wat goed bruikbaar is voor (poort)artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met acute zorg op een SEH of op een verpleegafdeling. Deze vijfde druk is geheel aangepast aan de nieuwste richtlijnen.
  • Productinformatie
    Binding : Epub
    Auteur : A.J. Alkemade
    Bestandstype : epub
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
    Uitgeverij : ACDE trainin&consult;
    ISBN : 9789491049101
    Datum publicatie : 03-2022
  • Inhoudsopgave
    Teamwerk: leiders en leden
    ABCDE methodiek
    De A van airway
    De B van breathing
    De C van circulatie
    De D van disability
    De E van exposure
    Samenvatting
    Shock
    De traumapatiënt
    De benauwde patiënt
    De hypotensieve patiënt
    De suffe patiënt
    De koude patiënt
    Praktische vaardigheden
    Afkortingen en symbolen
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 17,50

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

12.1 (Spannings)pneumothorax
Een pneumothorax kan spontaan ontstaan (vaak dan wel secundair aan COPD of astma) maar ook na een trauma of iatrogeen. Door een luchtlek in één van de pleurabladen (visceraal of pariëtaal) stroom lucht in de pleuraholte, die normaliter vacuüm is. Het gevolg is dat de long loskomt en samenvalt, waardoor de ventilatie in die long vermindert. Bij een spanningspneumothorax komt door ventielwerking steeds meer lucht in de thoraxholte, terwijl er geen lucht uit kan stromen (figuur 25). Hierdoor wordt de druk steeds hoger en wordt het mediastinum naar de gezonde zijde van de thorax geduwd. Dit leidt tot vermindering van de ventilatie in de gezonde long, de positieve thoracale druk leidt ook tot progressieve vermindering van de veneuze return naar het hart, waardoor de cardiac output afneemt. Er ontstaat cardiorespiratoire instabiliteit. De klachten zijn dyspnoe, tachypnoe en hypotensie en deviatie van de trachea naar de gezonde zijde.

Stabilisatie: naalddecompressie is het inbrengen van een naald door de thoraxwand, waardoor de druk ontlast en de situatie stabiliseert (zie §15.9). Definitieve behandeling is het inbrengen van een thoraxdrain.


15.9 Decompressie spanningspneumothorax
Indicatie: (verdenking) spanningspneumothorax

Materialen:
Desinfectiemiddel
Witte of bruine infuuscanule
10-20 cc spuitje
Bruine pleister

1. Bepaal de plaats: tweede intercostaalruimte t.h.v. de midclaviculairlijn aan de zijde van de klachten (figuur 44). Markeer de plaats met een nagelafdruk.
2. Desinfecteer de huid.
3. Bevestig de spuit op de infuusnaald. Prik (onder negatieve druk) onder een hoek van 90 graden nét bovenlangs de derde rib, onder een rechte hoek met de thoraxwand. Als de druk wegvalt, schuif dan de canule verder naar binnen, terwijl de naald stilgehouden wordt.
4. Verwijder de naald met de spuit, hierbij wordt vaak een sissend geluid gehoord als de lucht uit de thorax ontsnapt.
5. Plak de canule vast met bruine pleister.
6. Na de decompressie moet een thoraxdrain geplaatst worden (ICC chirurgie of IC), en een X-thorax gemaakt worden. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen