€ 8,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 8,00

Meer van deze auteur


 • De Mastmakersdochters (PDF)

 • SoloMan (kleur) (PDF)

De Mastmakersdochters

Jack van Ommen • ebook • epub

 • Samenvatting
  Dit is de autobiografie van Rennie de Vries, geboren in Heeg in 1901. Zij schrijft met veel gevoel en vaak heel persoonlijk vanaf haar eerste herinneringen in De Lemmer, waar zij opgroeit boven de mastmakerij. Haar nicht, ook een Rennie de Vries, groeit op in Holtenau, Duitsland, waar haar vader een mastmakerij begon in 1906. De nicht komt tijdens de depressie terug naar Nederland, zij wordt lid van Hitler’s NAZI partij. De Hollandse Rennie sluit zich aan bij de verzetsgroep van Henk Dienske. Bij toeval werd de Anne Frank familie vier maanden na Rennie’s man, Dick van Ommen, gearresteerd door de twee zelfde SD-ers die Dick arresteerden op 4 april 1944. Renie’s man schreef ook een dagboek. Gedeelten ervan zijn in het boek overgenomen. Dick van Ommen, kreeg één van de eerste “Dagboek van Anne Frank” van Otto Frank, met zijn dedicatie. De schrijver, de zoon van Rennie van Ommen-de Vries, ontdekte in de archieven schokkende gegevens over het verraad en lafheid en ook de heldendaden die plaats vonden rond de arrestaties van zijn ouders. Ook ontdekte hij hoe de SD uiteindelijk aan de identiteit van Henk Dienske kwam en hem arresteerde op 20 april 1944. Dit is nog nergens eerder beschreven. Rennie werd een week later gearresteerd. Het verhaal volgt Rennie van Ommen-de Vries vanaf haar arrestatie via kamp Vught, Ravensbrück en Dachau; en de ervaringen, tot ver na de oorlog, ook van haar NAZI nicht, Rennie Arendt-de Vries, die met haar twee zonen op Dolle Dinsdag naar Duitsland vlucht.
  Twee honderd Hollandse vrouwen vertrekken in oktober 1944 van kamp Ravensbrück naar een buitenkommando van Dachau. Uit de memoires van twee van haar medegevangenen en de herinneringen van Rennie, heeft de schrijver een tot nog toe onbekend uniek stuk oorlogsgeschiedenis van dit zogenaamde “AGFA Kommando” samengesteld. Moedige vrouwen van alle schakeringen die samen zingen, bidden, huilen en lachen en die door hun samenhorigheid overleven. Moeders die, net zoals Rennie, vaak waren weggesleurd van jonge kinderen, man en huis. Op 12 januari 1945 leggen de Hollandse vrouwen het slavenwerk neer. Dit is de enige gedocumenteerde staking van politieke gevangenen. Het Amerikaanse 7e Leger achterhaalt de vrouwen op hun Dodenmars. Jaren later ontmoet Rennie’s zoon enkele van zijn moeders bevrijders in Amerika en wisselt foto’s uit, genomen in mei 1945, die ook in het rijk geïllustreerde boek voorkomen. Dit is een verhaal over een Zuiderzeehavenstad voor dat de zee in een zoetwater meer veranderde, van zeilvaart naar stoom en dieselmotoren, over Urk, Groningen, de veenkolonies en de eerste wereldoorlog. Rennie omarmde de opkomst van de emancipatie. Zij was één van de eerste hoofdbestuursleden van de Christelijke Meisjes Vereniging. Haar medegevangenen kozen Rennie als hun Blockälteste. Boven alles is dit boek haar getuigenis van haar rotsvast geloof een kind van God te zijn. Haar Bijbeltje werd gretig gebruikt voor de Godsdienstoefeningen die in het geheim gehouden werden in de barakken. Ook met Corrie en Betsie ten Boom. Na de oorlog schrijft Rennie dat, in al die ellende, zij toch nog vaak die speciale momenten mist waar de de liefde van God zo duidelijk aanwezig was. De alfabetische index van namen die in het boek voorkomen bevat over 350 namen. Hierdoor is dit boek niet alleen een verhaal over bijzondere vrouwen maar ook een belangrijk naslagwerk over een bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis. De schrijver: Jack van Ommen (1937) emigreerde in 1957 naar Amerika. In 2005 vertrok hij van Californië op zijn 9 meter zeilboot en kwam via de Stille Oceaan, Kaapstad, Oostkust van Amerika in 2009 in Nederland aan. In 2017 voltooide hij zijn solo rond de wereld tocht, op 80 jarige leeftijd. Zijn verhalen verschijnen geregeld in Nederlandse en Amerikaanse tijdschriften. U kunt het avontuur volgen op zijn blog www.cometosea.us
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Jack van Ommen
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Jack van Ommen
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 03-2019
 • Inhoudsopgave
  niet beschikbaar
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 8,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 8,00

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Hoofdstuk 37. Mijn Bijbel Bewaarder

Eind juli verhuisden we naar een nieuwe barak, in Den Bosch, en daar hadden we zelfs nog wat meer bewegingsvrijheid. Er kwamen nog meer Christelijke vrouwen bij uit kamp Vught. Onze groeiende groep is het gelukt vrijwel in zijn geheel tot aan het eind van de oorlog als een gemeenschap door dik en dun bij elkaar te blijven.
Ik heb daar ontzettende fijne herinneringen aan. We zijn toen ook begonnen om gezamenlijk de Geloofsbelijdenis te reciteren. Mijn Bijbel was het enige complete, oude en nieuwe testament, in Den Bosch.
Er werd gretig gebruik van gemaakt over de hele afdeling.
Op een dag kwamen we om 12 uur, als gebruikelijk, uit de fabriek.
Maar in plaats van onze lunch te krijgen moesten we allemaal op appèl staan. We mochten de slaapzaal niet in. Alle bedden waren uit elkaar gehaald en alle brieven, portretten, Bijbels en psalmboeken waren in snippers geknipt en naar de keuken gebracht om verbrand te worden. Wat waren we allemaal droevig en terneergeslagen!
De reden was waarschijnlijk de woede van onze “werkgevers” omdat ze weer eens een zending van gasmaskers terugkregen die door ons gesaboteerd was.
Als we een scherpe nagel in de nog zachte rubber drukten dan werden ze onbruikbaar maar dit was op de fabriek controle onmogelijk te ontdekken of de daders te kennen.
We hebben later door de snippers gezocht, in de keuken. Maar van mijn Bijbeltje was geen spoor te vinden. Maar kijk nu eens…een paar dagen later komt een van de Jehova Getuigen naar mij toe en vraagt mij: “Bent u misschien mevrouw van Ommen?” Wij kenden elkaar alleen maar bij onze voornamen. Ze had mijn Bijbel in haar bed teruggevonden. Klaarblijkelijk had iemand in de keuken mijn Bijbel gered en gedacht dat het van een van de Jehova Getuigen weggenomen was.
Je kunt je wel voorstellen dat wij die avond God daarvoor gedankt hebben. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen