€ 8,99

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 8,99

Meer van deze auteur


 • De Zwolse (PDF)

De Zwolse

200 jaar venster op de wereld

Willem van der Veen • ebook • epub

 • Samenvatting
  Trots. Dat is wat dit boek is. Trots op de unieke historie van uitgeverij Tijl en de Zwolse Courant. Uniek is niet echt een woord dat journalisten graag gebruiken. Meestal is iets niet uniek, maar voor de ‘Zwolse’ geldt dat wel. Er is geen enkele krant in Nederland die het langer onder een en dezelfde uitgever heeft uitgehouden. Het is een van de oudste nieuwsbladen van Nederland. Bovendien is het een krant die nog steeds bestaat.

  Willem van der Veen, de auteur van dit boek en een man die meer dan een halve eeuw voor de Zwolse Courant heeft gewerkt, maakte een e-book over deze bijzondere krant die toch 200 jaar heeft bestaan en nog bestaat maar dan onder de andere naam De Stentor.. Het zijn niet alleen anekdotes, maar vooral ook veel unieke foto’s en illustraties van onder andere Teun van der Veen. In totaal telt het e-book zo'n 120 foto's en illustraties.

  LET OP: We hebben een pdf én een epub2-versie gemaakt.
  - Een pdf-bestand werkt niet zo goed op een e-reader zoals een Kobo, de letters kun je niet vergroten of verkleinen. Pdf is meer iets voor een tablet. Dat bestand kun je goed lezen met Adobe Acrobat Reader of Bluefire reader.
  - E-pub2 zou bij de meeste e-readers wel goed moeten werken.
  Dus check bij twijfel de specificaties van uw tablet of e-reader!
  - Bij de iBooks-divisie van Apple staat een iBooks-versie klaar.
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Willem van der Veen
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Casa2Media
  ISBN : 9789082587210
  Datum publicatie : 11-2016
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave
  1. Voorwoord
  2. Zwols meisje lokte Groninger uit liefde naar haar geboortestad
  3. Een venster op de wereld in een achttiende eeuw tuintje
  4. Van betutteld blaadje naar kloek dagblad
  5. Zwolsche Courant spon garen bij toename van handel en verkeer
  6. Een oud stukje Zwolle verdween
  7. Degelijk dagblad balanceerde in oorlog op scherp van de snede
  8. Met nieuwe hoofdredacteur op weg naar grotere verspreiding
  9. Treurig einde van een nieuwe hoofdredacteur
  10. De Zwolsche sloeg in jaren vijftig haar vleugels uit
  11. Verandering van hoofdredacteur viel niet mee
  12. Van binnenstad naar kaal terrein en vervolgens naar het einde
  13. Herinneringen met kijkje op de Veluwe, in Steenwijk en Zwartsluis
  14. Nawoord
 • Reviews (9 uit 2 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  20-03-2019
  Authentiek
  Vlot vertelde, fijn geillustreerde geschiedenis van de opkomst en ondergang van een krant. Fraai beeld van twee eeuwen persgeschiedenis.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  05-01-2017
  Een absolute aanrader
  Willem van der Veen heeft in de loop der jaren heel wat lezenswaardige stukken uit zijn pen laten vloeien. Daarnaast kennen we hem van de legendarische Zwolse revues en een aantal fraaie gedichten. Maar bovenal is Willem journalist in hart en nieren en geschiedschrijver van 'de Zwols(ch)e', de krant waar hij zoveel jaar voor heeft gewerkt. Dit boek is natuurlijk vol met persoonlijke herinneringen, maar meteen een feitelijke, goed gedocumenteerde geschiedenis van de kranten van Tijl, waar bovengenoemde 'Zwolsche' de koploper van was. Een geschiedschrijving die leest alsof je er zelf bij bent, in Willem's onnavolgbare stijl die zo lekker wegleest. Een absolute aanrader voor wie zoals ik 'iets' heeft met de 'Zwolsche Courant', maar ook voor ieder ander die geinteresseerd is in een belangrijk stuk krantengeschiedenis. Zwelgen in nostalgie of kennismaken met interessante feiten, het blijft genieten. Ook al had ik persoonlijk liever een papieren versie in handen gehad, al was het maar op krantenpapier.

     Vlot geschreven
     Informatief
     Digitaal, dus weer schermpje kijken

  Geplaatst door uit Kampen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 8,99

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

  € 8,99

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Hoofdstuk 2:
"...Niet minder dan een kwart van die twee eeuwen maakte ik zelf als journalist actief mee. Daaruit put ik nu vooral de reden en de ambitie om een Zwolse Courant-story te schrijven. Door mijn persoonlijke geschiedenis bij de krant, die zich over 53 jaar uitstrekt, zie ik het een beetje als een dwingende taak. Bovendien vind ik het leuk om daar een eigen tintje aan te geven. Als scholier van 17 jaar leverde ik in 1949 immers al mijn eerste stukje voor de Zwolse stadspagina, een sportverslagje. Mijn laatste bijdrage, een toneelrecensie, was in 2002 te lezen op de kunstpagina in een van de allerlaatste nummers.
Eigenlijk gaat mijn herinnering aan de krant nog aanzienlijk langer terug. In de jaren dertig van de vorige eeuw stond ik in de Voorstraat als kind al vol bewondering te kijken door een breed raam, waarachter de kranten bij vele duizenden uit de toen - in mijn ogen - enorme rotatiepers van Tijl rolden. Een man in stofjas trok af en toe een exemplaar uit de stroom, vouwde het met breed gebaar open en liet zijn blik aandachtig over de pagina’s glijden. Dát leek me nog eens mooi en belangrijk werk...!"

Hoofdstuk 8:
"...:Gerekend naar mijn eerzucht van toen om opwindende dingen te beleven en deze in flonkerende bewoordingen op te schrijven, moet ik bekennen dat het journalistieke métier mij als leerling een beetje tegenviel. Nadat ik overdag in het redactielokaal de soms bijna onleesbare kopie van correspondenten had zitten bewerken, waren het in de avonduren voornamelijk saaie vergaderingen die ik moest bijwonen.
Die ene keer dat ik werd opgetrommeld om op een geleende racefiets naar een boerderijbrand te snellen en daar, hijgend aangekomen, door toekijkende boeren werd begroet met de woorden: “Ier, daor ij’j de raozende verslaggever..! ” , voelde ik me een beetje groeien..."

Hoofdstuk 10:
"..In een tijd dat zwarte Piet nog de onafscheidelijke knecht van Sinterklaas was, kwam de Zwolse Courant met een opmerkelijk initiatief dat bij ons weten nooit bij andere kranten was vertoond. Aan de vooravond van Sints verjaardag kwam een flink deel van de redactie bijeen om, voorzien van rijmboeken, alle artikelen, berichten en mededelingen in de editie van de volgende dag - zelfs de opening van de voorpagina - te voorzien van rijmende koppen.(...)
’t Was een heel karwei, maar het werd een groot succes en voor mij was het de leukste avond van het hele jaar. Zo eendrachtig wij elkaar hielpen bij het verzinnen van rijmvondsten en zo gezellig als het was in dat oude rommelige redactielokaal aan de Melkmarkt. De ketel met chocolademelk ging rond en directeur Dikkers kwam in eigen persoon aandragen met banketstaven.(...)
Van al die frivoliteiten herinner ik me een vondst van onze Kamper redacteur Hans Wiersma die ook bekend stond als tekstdichter en soms zelfs zingend voor de radio optrad. In zijn Kamper editie van de Zwolse stond bijna elke week wel een berichtje van het stadhuis dat burgemeester Berghuis weer eens verhinderd was zijn wekelijkse spreekuur te houden. Geen wonder, want die gewichtige man was als voorzitter van de ARP (Anti-Revolutionaire Partij) een bekende politicus die minstens de helft van zijn werktijd in Den Haag te vinden was. Op die bewuste Sinterklaasdag zette Wiersma boven het geijkte berichtje een ander kopje: “Altijd weer hetzelfde lied - burgemeester is er niet”. ... ×
SERVICE
Contact
 
Vragen