€ 9,90

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Mijn NSB Opa (boek)

Mijn NSB Opa

Paul Strack van Schijndel • ebook • epub

 • Samenvatting
  In de non-fictie roman Mijn NSB-opa vertelt de auteur het waargebeurde verhaal van zijn actief collaborerende opa die zelfs na de oorlog zijn strijd voortzet. Niet met geweld maar met juridische middelen roept hij de Nederlandse overheid ter verantwoording. Van de ruim 100.000 veroordeelde NSB’ers zijn er niet veel die dit durfden. Zijn vasthoudendheid leidde uiteindelijk tot Kamervragen.
  ***
  Mijn NSB-opa is meer dan een familiegeschiedenis en biedt andere NSB-kinderen en -kleinkinderen beter zicht op een besmet maar vooral ook onderbelicht verleden.
  ***
  Historicus Maarten van Rossem over Mijn NSB-opa:
  “Deze roman wijkt fundamenteel af van het bekende, tragische verhaal van de kinderen van NSB’ers die er een leven lang niet in slaagden uit de schaduw van de NSB-vader te komen. Mijn NSB-opa is een zeer leesbare, bijzondere familie-geschiedenis.”
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Paul Strack van Schijndel
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : De Bierkaai
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 03-2018
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  Proloog 13
  Familierot 18
  Broer Leo? 23
  Jodenvergassers 27
  Kesselschlacht 30
  Eenvoudig en rein 39
  Naar Novgorod (1) 44
  Mijn NSB-opa 47
  Het bombardement 52
  Doctor Constant Strack 57
  Dubbele naam 60
  CPM 66
  Grands Travaux Inutiles 72
  Brieven uit Rusland 78
  Getuige nummer negen 84
  Concentratiekampen in Zuid-Afrika 90
  Grand-seigneur op zakenreis 95
  Kleine ergernissen 102
  Jongens in Kamp Amersfoort 103
  Lieber Leo 110
  Lieve Leo 111
  Geöffnet 112
  Schlacht am Wolchov 120
  Naar Novgorod (2) 121
  Lied der Legioensoldaten 122
  Dicht bij Leo 123
  Recht en beschaving in Nederland 125
  Kampen 139
  Kamp Amersfoort revisited 146
  CPM in Kamp Amersfoort 149
  Noodkreet 153
  Onbetrouwbare getuige-deskundige 155
  Archief Koninklijke Marine 156
  Vlaamse hoer 158
  De zaak Huygen 161
  Spion bij de Landstorm 164
  Phoney and the Hardcore 172
  Heiligenstadt 175
  Militaire Politie 178
  Strack Vloeren (1) 180
  All ships follow me! 184
  Linoleum in de Javazee 191
  Strack Vloeren (2) 192
  Kegelsport 196
  Oom Herman 199
  Achteraf en van een afstand 205
  Collaboratie is een keuze 207
  Tielt 210
  Ik wil mijn spullen terug 217
  Beheerdersmafia 223
  Duel met Hamel (1) 227
  Houtgranietvloeren 231
  Goede Daden Lijst 233
  Bommen op Karlsruhe 234
  Jonge meisjes 238
  Ontmoeting met Mussert 240
  Het Zwarte Gat 243
  Zeepbakje 248
  Ik ben CPM 249
  Duel met Hamel (2) 253
  Cause célèbre 255
  Zurück an Absender 261
  Beet? 263
  Kleine lettertjes 268
  Vijftien cent 270
  Van Vladivostok tot Rotterdam 271
  Rots in de branding 273


 • Reviews (8,3 uit 13 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  21-11-2022
  Mooi boek
  Paul Strack van Schijndel geeft in zijn boek een overzicht van zijn ontdekkingstocht naar het N.S.B. verleden van zijn grootvader. Hij geeft daarbij veel informatie over de omstandigheden en beweegredenen waardoor mensen de keuze voor de NSB maakten.


  Geplaatst door uit Hulst , leeftijd 70+
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  24-05-2020
  Mijn NSB opa
  Het is een prettig lezend informatief boek, waarin niet alleen de fouten in de oorlog, maar ook die na de oorlog benoemd worden.


  Geplaatst door uit Den Haag , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  11-05-2018
  Boeiend
  Het is een boeiend boek met interessante feiten en een heel andere kijk op wat “fout zijn” kan betekenen. De stijl klinkt persoonlijk, waarmee ik bedoel dat je de stem van de schrijver door heel het boek proeft. Je moet het boek met veel aandacht lezen vooral ook om de plotse overgangen in tijd te volgen.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  02-05-2018
  Wat een bijzonder verhaal
  Nog maar net begonnen in dit prachtige boek, maar nu al getroffen door het bijzondere verhaal. En heel fijn geschreven.


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  28-04-2018
  Spannende terugblik op het familieverleden
  Het boek is goed geschreven en laat heel mooi de zoektocht in het familieverleden zien en de verrassingen die daarbij opduiken. Er zijn natuurlijk nog een hele hoop families waar dit verleden een rol speelt en zo biedt het boek ook goed inzicht waar je welke bronnen vindt. Voor eenieder die interesse in (zijn eigen) familie verleden heeft , een aanrader.


  Geplaatst door uit Zürich, Zwitserland , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  15-04-2018
  Zoektocht naar een familiegeschiedenis
  Erg interessant om te lezen. Het is een onderbelicht onderwerp rondom de Tweede Wereldoorlog en juist daarom de moeite van het lezen zeker waard. Het is niet alleen een boek over de oorlog, het is ook een zoektocht naar een familiegeschiedenis. De 'zijsporen' die de auteur soms inslaat leiden niet af van de rode draad in het boek, ze versterken juist het gevoel van de zoektocht.


  Geplaatst door , leeftijd 30-39
  Waardeert het boek met een 8.5 uit 10


  14-04-2018
  drie vaders
  Ik vind het bijzonder dat een zoon met zijn vader dit avontuur durft aan te gaan. Het resultaat is een beschrijving vanuit brede context en zonder oordeel. Ik vond het prettig lezen, als een reisbeschrijving naar een onherroepelijk einde; menig vader was minder spraakzaam over de oorlog, en minder eerlijk.


  Geplaatst door uit twente , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  14-04-2018
  Openhartig en indringend.
  Onderhoudend en goed geschreven boek. Paul Strack van Schijndel geeft op zeer goud onderbouwde wijze de geschiedenis weer van zijn familiegeschiedenis en het latere NSB-lidmaatschap van zijn grootvader. Goed om te lezen en interessant om te lezen wat de beweegredenen waren om bij de NSB aan te sluiten. Een aanwinst voor mijn boekenkast.


  Geplaatst door uit NIEUWKOOP , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  13-04-2018
  Aanrader!!
  Dit boek is een absolute aanrader. Het fijne aan het boek is, dat je de emotie erachter kan lezen. Zonder dat je de emotie in het echt ziet. Heel mooi geschreven ook, en het neemt je echt mee in het verhaal. Het voelt bijna alsof je zelf ook een nsb opa had. Dus als het onderwerp je aanspreekt, moet je dit boek zeker bestellen!


  Geplaatst door uit Eindhoven , leeftijd 20-29
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  09-04-2018
  Mijn NSB opa
  Mijn NSB-opa is een bijzonder verhaal dat op een zeer leuke manier geschreven is. Het is niet zomaar de vertelling van de geschiedenis van een foute opa, maar veel meer het verhaal van de ontdekkingstocht naar het verhaal van deze NSB-opa. Dit verhaal wordt gelardeerd met leuke persoonlijke noten in een bijzonder leuke schrijfstijl, wat het boek extra leesbaar maakt. Mooi om te zien hoe een niet-historicus zo'n enorme onderneming begonnen is (of moet zeggen ingetrokken is?) en hoe dit allemaal is aangepakt, compleet met de keuzes die het omhelst waarmee meteen wordt aantoont dat zaken zelden zwart wit zijn! het betreft ook een stukje geschiedenis waar niet vaak aandacht voor is, zeker niet op zo'n persoonlijke en open wijze. Een aanrader wat mij betreft! Paul heeft overigens gastlessen gegeven op de school waar ik als geschiedenisdocent werkzaam ben en dit waren ook heel leuke gastlessen, waarmee de leerlingen meegenomen werden in een persoonlijk historisch verhaal.

     Prettige en leuke schrijfstijl
     Bijzonder en persoonlijk verhaal

  Geplaatst door uit Eindhoven , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  03-04-2018
  Mijn NSB OPA
  Geweldig boek. In een ruk uitgelezen. Een geschiedenis die niet verborgen mag blijven.


  Geplaatst door uit Goirle , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 8 uit 10


  26-03-2018
  Mijn NSB-opa. Een eerste reactie
  Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het sprak mij zeer aan. Dat komt vooral omdat ik de personen in dit boek heb gekend. Ik ben dus niet geheel onbevooroordeeld. Er is een hoge mate van openheid betracht. Het is een zeer lezenswaardig verhaal geworden met enorm veel herkenbare onderdelen voor mij. De manier van schrijven heb ik als zeer prettig ervaren. Zo’n zwaar onderwerp wordt gelukkig met een bepaalde luchtigheid neergezet, die je de kans geeft er af en toe toch bij te glimlachen. Toch vind ik het verhaal ook heel tragisch. Hoe zo’n groot gezin totaal uiteen is gevallen heeft mij diep getroffen. Vooral het stuk over de incest vond ik schokkend. Ik vind trouwens dat je enorm veel research hebt gedaan en met eindeloos geduld de archieven hebt afgestruind en uitgepluisd. Ik had waarschijnlijk de moed allang opgegeven. Dat je dat allemaal moest overschrijven i.p.v. kon kopiëren! Het is een verhaal met nogal wat impact voor de direct betrokkenen voor zover die nog leven. Voor Carel, maar ook voor de kinderen van Herman en Jeanne, de neven en nichten, je zussen, je kinderen en ook voor de schrijver zelf. Je zult dit zomaar te lezen krijgen. Verbazingwekkend dat dit hele verhaal niet bij Paul bekend was. Er zijn genoeg mensen die van het NSB-lidmaatschap van Karel op de hoogte waren (inclusief mijzelf). Ik ben heel benieuwd hoe je boek bij hen is ontvangen. Het kan bijna niet anders of dat moet, op zijn zachtst gezegd, met gemengde gevoelens gepaard gaan. Er wordt nogal wat openheid gegeven. Een NSB-er die ook nog eens incest pleegt en een SS-er in de familie!! Verder de tragische figuren van oma en tante Vic die als erg volgzame vrouwen toch ook bijdragen aan een manier van leven waar je tegenwoordig toch niet zo veel meer van hoort. Maar in die tijd werd daar beslist anders tegenaan gekeken. Ikzelf voel me geen direct betrokkene maar bij mij, als een wat verdere familierelatie, roept het toch nog emoties op. Dan bedoel ik dat met name richting grootmoeder Go en haar zuster Vic. Ze waren mij beiden zeer dierbaar en heb hen heel goed gekend. Het verhaal over het muntkistje klopt niet, maar daar heb ik Paul al van in kennis gesteld. (blz. 242)


  Geplaatst door uit Vlissingen , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  22-03-2018
  Mijn NSB-Opa
  Prettig leesbare, vlot geschreven en goed gedocumenteerde familiegeschiedenis. Aanrader!


  Geplaatst door uit Oisterwijk
  Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 9,90

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

KOTÄLLA

“Ergens in februari van ’45 ging het fout. Ik denk dat buren mooie sier dachten te maken door ons te verlinken bij de mof. ’s Middags stopte er een groene legertruck. Ik keek door een bovenraam. Enkele Duitsers stapten uit, Mijn broer Henri deed open en toen was het "mitkommen"! Moesten we aan de achterkant via een klein laddertje het vrachtdeel in. Zaten we tussen de Wehrmacht¬soldaten op een houten bankje. Ik was ongerust en kon alleen maar denken aan de reactie van mijn vader. Dat we het fout hadden gedaan. Dat we ons hadden laten oppakken. Dat ging thuis gedoe opleveren. Daaraan dacht ik, in die vrachtwagen. Daar zag ik zeer tegenop!
De Duitsers in de truck waren vriendelijk. Waarom ook niet? Ik had niks gedaan. Ik was amper achttien en paste op het huis van mijn vader. Ik had weinig te vrezen, toch?”

Hij valt stil. Mijn gedachten dwalen af. Tegenover mij zit mijn vader. Hij heeft gehoorapparaten in en vanuit een kastje aan de muur loopt verse zuurstof in een slang naar zijn neus. Hij vertelt over zijn oorlogstijd.
Hoe oud ben ik nu, hoe oud is hij? Samen goed voor honderdveertig jaren en nooit eerder bracht zijn stem de oorlog zo dichtbij. Hij vertelt over de vrachtwagen die uiteindelijk stopte op de appelplaats van Kamp Amersfoort. Ik vraag me af hoe erg dat daar was.

’s Avonds glijden mijn ogen over wat Amersfoortse getallen: in totaal zijn in Kamp Amersfoort meer dan 35.000 gevangenen geregistreerd. Bijna 20.000 moesten op transport naar Duitsland. Ruim 14.000 gevangenen gingen naar concentratiekampen en meer dan 5.000 naar werkkampen bij Duitse bedrijven. Veel mensen kwamen nooit meer terug. 658 gevangenen overleden in Kamp Amersfoort. Van deze 658 zijn ruim 400 gevangenen in de nabije omgeving van Kamp Amersfoort geëxecuteerd.

Daar zat hij dan. Omdat zijn vader hem had achtergelaten. Omdat de buren hun kans schoon zagen. Omdat zijn oudere broer een Duitse schone onderdak gaf. Dat althans, vertelde mijn vader na een korte pauze. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen