€ 9,90

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


  • Psychosynthesis Matters (ePUB)

Psychosynthese kwesties

Diederik van Rossum • ebook • epub

  • Samenvatting
    Dit e-boek is een bundeling van de kwesties die Diederik van Rossum - psycholoog, psychosynthese docent en oprichter van het Nederlands Instituut voor Psychosynthese te Hilversum - van november 2012 tot en met oktober 2020 schreef voor het Instituut en haar studenten. Het Instituut voor Psychosynthese is het toonaangevende particuliere opleidingsinstituut voor scholing op het gebied van zingeving en bewustwording en expert in existentiële en spirituele vraagstukken. https://psychosynthese.nl

    De verschillende kwesties bijeengebracht vormen een fijnzinnig geheel waarbij je gedurende het lezen spoedig zult merken dat je niet als toeschouwer aan de zijlijn kunt blijven staan, maar beseft dat je in wezen deel uitmaakt van het verhaal. Door actuele, alledaagse gebeurtenissen in een psychosynthese perspectief te plaatsen en je dan weer ‘op het ene been’ en dan weer ‘op het andere been’ te zetten, wekt de schrijver een dialoog op in het hart van elke lezer die in leven gehouden wil worden en van actuele aard blijft.

    Dit boek is voor al diegenen in wie het verlangen naar avontuur leeft, voor ‘de samenlevingsgezinde, vrije, willende en liefhebbende’ dromers en denkers, die geleid door een stille roep in hun hart, de durf hebben om hun nieuwsgierigheid te volgen niet wetende waar die hun zal brengen. Een waarschuwing vooraf is evenwel op zijn plaats; deze kwesties kunnen aanstekelijk zijn. Het zou zomaar eens kunnen dat je genoopt bent om opvattingen los te laten die hun beste tijd hebben gehad, zowel over de wereld als jezelf. Je verbeelding wordt geactiveerd, je hart raakt in beroering, je komt erachter dat de verwondering die je eigen was als kind je nog altijd zeer nabij is en je krijgt spontaan zin om mee te doen. In die momenten kan het helpen in gedachte te houden dat er een school is waar dit soort aanstekelijke types samenkomen en in gezelschap van elkaar leren.

    Zoals de Griekse filosoof Heraclitus eens zei “Onderwijs is niet het vullen van een vat maar het ontsteken van een vuur.” Het is aan jou wat je met dit vuur doet. In die zin is Diederik vooraleerst een leraar die dit vuur bij uitstek weet te ontsteken in eenieder die zich de les aantrekt.

    Over de schrijver

    Diederik van Rossum is al 40 jaar een vermaard psychosynthese leraar en denker in binnen- en buitenland. Hij behaalde in 1977 zijn doctoraalexamen sociale en klinische psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Zijn opleiding psychosynthese ontving hij aan ‘The London Institute of Psychosynthesis’ in Londen. In 1985 richtte hij het Nederlands Instituut voor Psychosynthese op. Als directeur van het Instituut is hij ook internationaal actief geweest in het helpen oprichten van diverse psychosynthese instituten.
  • Productinformatie
    Binding : Epub
    Auteur : Diederik van Rossum
    Bestandstype : epub
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
    Uitgeverij : Stichting ter bevordering van Psychosynthese
    ISBN : Geen
    Datum publicatie : 04-2023
  • Inhoudsopgave
    Colofon
    Inhoudsopgave
    Ten geleide
    1. Een kwestie van tijd
    2. Een kwestie van beginnen
    3. Een kwestie van plaats
    4. Een kwestie van inpakken
    5. Een kwestie van buigen
    6. Een kwestie van geduld
    7. Een kwestie van duizeligheid
    8. Een kwestie van verbeelding
    9. Een kwestie van veranderen
    10. Een kwestie van participatie
    11. Een kwestie van toeval
    12. Een kwestie van verlichting
    13. Een kwestie van leren
    14. Een kwestie van winnen
    15. Een kwestie van verzinnen
    16. Een kwestie van opwekken
    17. Een kwestie van doorgaan
    18. Een kwestie van overgave
    19. Een kwestie van weten
    20. Een kwestie van melancholie
    21. Een kwestie van geloof
    22. Een kwestie van professionaliteit
    23. Een kwestie van jezelf zijn
    24. Een kwestie van vermogen
    25. Een kwestie van ...
    26. Een kwestie van liefde
    27. Een kwestie van asiel
    28. Een kwestie van timing
    29. Een kwestie van verwondering
    30. Een kwestie van helen
    31. Een kwestie van verkiezen
    32. Een kwestie van voorbereiden
    33. Een kwestie van ritme
    34. Een kwestie van psychosynthese
    35. Een kwestie van zien
    36. Een kwestie van inloggen
    37. Een kwestie van privacy
    38. Een kwestie van gezag
    39. Een kwestie van oplossen
    40. Een kwestie van school maken
    41. Een kwestie van leven
    42. Een kwestie van diversiteit
    43. Een kwestie van leven en dood
    44. Een kwestie van je gelaat voltooien
  • Reviews (7 uit 1 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    29-05-2023
    Herkenbaar
    'Psychosynthese kwesties' behandelt een aantal alledaagse kwesties. Vanuit de psychosynthese belicht, zorgt dat soms voor verrassende inzichten waardoor de lezer zich na lezing verrijkt kan voelen.

       Helder geschreven
       soms wat gedateerd

    Geplaatst door uit Heiloo , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 7 uit 10

€ 9,90

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

32. Een kwestie van voorbereiden

Je zult de eerste niet zijn die vlak nadat je besloten hebt helemaal te willen gaan voor wat er diep in je hart werkelijk toe doet, merkt hoe uit diezelfde diepte in je hart een kracht opkomt die een onuitputtelijk bron van tegenwerking blijkt te zijn. Toen je nog gewoon ging waar iedereen zoal voor gaat, had je van die tegenwerking helemaal geen last. Als er al tegenwerking was in je leven dan kwam die in ieder geval vanuit je omgeving op je af. Met die omgeving wist je dan wel een gepaste strijd aan te binden. Maar ineens komt deze tegenwerking van binnenuit. Voordat je het goed en wel in de gaten hebt, beland je dan wel in een wereld waarvoor je helemaal wilt gaan, maar merk je dat je ook nog in een wereld bent waar alles gaat zoals het altijd is gegaan. Nu zou dat allemaal niet zo erg zijn, als jij niet het gevoel zou hebben precies tussen die twee werelden klem te zitten. Alsof beide werelden strijdig zijn met elkaar en jij de strijd moet beslechten.

Elke beweging om uit die klem te komen doet pijn en lijkt dan ook de verkeerde te zijn. Niet bewegen is de enige optie. Tot overmaat van ramp voel je tijdens dat niet bewegen in jezelf de strijd toenemen tussen de drang om te veroorzaken wat belangrijk voor je is en de drang om dit ten koste van alles te willen vermijden. Een kracht dus die tegenwerkt en een kracht die meewerkt. Aanvallen van totale onverschilligheid worden afgewisseld met aanvallen van extreme woede, zelfafwijzing en eenzaamheid. En dat dan allemaal in je eigen hart. Je weet niet meer waar je het zoeken moet en verlangt terug naar de tijd dat er niets anders te zoeken was, dan waar je je druk over maakte.

Je bent helemaal niet voorbereid op het moment waarop ‘gepolder’ plaats maakt voor strijd. En je bent al helemaal niet voorbereid op strijd zonder een aanwijsbare tegenstander waarmee je die strijd zou kunnen voeren. Niemand heeft je voorbereid op de omgang met tegenstellingen in jezelf. Wie heeft je ooit voorbereid op een vrede die niet het gevolg is van het neerleggen van wapens maar het gevolg is van strijd voor meer dan de individuele belangen van de strijdende partijen. Wie heeft je ooit voorbereid op de ontbranding in je hart van zo’n krachtig innerlijk vuur als reactie op het stellen van een doel waarvoor je helemaal wilt gaan.

Ik houd het er maar even op dat ‘voorbereiding en voorbereid zijn’ niet meer zo ‘in de mode’ zijn. Toch bereiden we ons heus wel voor. Meestal is dat de voorbereiding op wat ons te doen staat, de voorbereiding die ons in de waan brengt zo de kans op succes te vergroten en niet om voorbereid op weg te gaan. We bereiden ons heus ook wel voor op wat ons te wachten staat, maar we bereiden ons er niet op voor om het onverwachte gastvrij toegang te verlenen tot onze plannen voor de toekomst.

In het onderwijs van vroeger tijden had je nog zoiets als een ‘chambre de réflection’, een kamer van overpeinzing. Hierin verbleef de adept of leerling tussen het ene gebied van kennis en het volgende. In stille afzondering vond daar de voorbereiding plaats op het loslaten van wat achter de rug was en op het openen voor wat voor de boeg was. Voorbereiden gaat dus niet alleen over de herinnering aan de toekomst maar ook over de herinnering aan het verleden en over het besef als mens deel van beiden te zijn. Werkelijke voorbereiding is dus eigenlijk een soort gecombineerde innerlijke activiteit van rouwen en trouwen. In elk mensenhart wordt een vuur brandend gehouden, dan weer eens hevig en dan weer eens knus, tussen wat is geweest en wat zal zijn. Met dat (innerlijk) vuur kunnen we elkaar en de wereld verwarmen en we kunnen er beiden mee in vlammen doen opgaan. De afloop hebben we dus zelf in de hand. Dit laatste is overigens geen geringe verantwoordelijkheid en iedereen weet dat een mens gevaarlijk wordt voor zichzelf of voor anderen, als hij of zij in periodes van machteloosheid meent tot actie te moeten overgaan.

Ik stel dan ook voor om vanaf heden periodes van ‘in de klem zitten’ of periodes van ‘geen kant meer op kunnen’ in onze verbeelding periodes van stille voorbereiding te noemen, waarin we afscheid nemen van eventuele gehechtheden aan het verleden die de toekomst in de weg zitten en waarin we ons kunnen openen voor het licht dat valt op een pad naar de toekomst. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen