€ 9,99

PRINT boek

  € 14,99

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Samenwerken met Roemenen (boek)

 • Op zoek naar de Mestreechter Geis (ePUB)

Samenwerken met Roemenen

Een beschrijving van de werkcultuur in Roemenië

Ewout van den Engel • ebook • epub

 • Samenvatting
  Roemenië is een land van ongekende kansen, maar ook van een andere werkcultuur. Denk aan gastvrije collega’s, maar ook aan ‘stille’ medewerkers en een soms cryptische manier van communiceren.

  In Samenwerken met Roemenen ontdek je alle facetten van de Roemeense werkcultuur en de zaken waar ondernemers en professionals uit Vlaanderen en Nederland het vaakst tegenaan lopen.

  Cultuurwetenschapper Ewout van den Engel woont en werkt zelf al ruime tijd in Roemenië. Hij geeft je de nodige inzichten, praktische tips en handvatten voor een geslaagde interactie op de werkvloer en in het zakelijk verkeer.

  Een handzaam, toegankelijk en zeer lezenswaardig boek
  - Nederlandse ambassade in Roemenië
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Ewout van den Engel
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : MKBsocial
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 05-2022
 • Inhoudsopgave
  Inleiding: culturele waarden 9
  Deel I: Culturele dimensies
  1 Werken met of voor je baas 19
  2 ‘Ik’ tegenover ‘een voor allen’ 25
  3 Vrouwelijk, vrouwelijker, vrouwelijkst 31
  4 We zien wel... 35
  5 (Niet zo) vooruitkijken 41
  6 Mag dat? 45
  Deel II: De werkpraktijk
  7 Leidinggeven 51
  8 Omgangsvormen, tradities, feestelijkheden 61
  9 Conflictmijdend gedrag 69
  10 Wat verder nog ter tafel kwam 73
  Deel III: Communicatiecultuur
  11 Een andere manier van communiceren 81
  12 Zakendoen 89
  13 Interculturele vaardigheden 95
  14 Roemeens perspectief: interview 101
  Bibliografie 105
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 9,99

PRINT boek

  € 14,99

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Inleiding

In een Europese Unie die steeds verder integreert, verliezen we vaak uit het oog dat er geen één Europese cultuur bestaat. Roemenië, Vlaanderen en Nederland behoren bijvoorbeeld alle drie tot een andere Europese cultuurgroep met elk zijn eigenaardigheden. Roemenië wordt, ondanks zijn taal, tot de Slavische culturen gerekend, Vlaanderen tot de Romaanse culturen en Nederland tot de Noord-Europese culturen. Bij het passeren van de Roemeense grens, steek je daarmee echt een cultuurgrens over.


Dat er in Roemenië sprake is van een andere cultuur, zie je op het eerste zicht niet meteen: snel internet, hippe restaurants, de laatste mode, moderne kantoorpanden en ga zo maar door. Het cultuurverschil wordt pas zichtbaar als we in vergelijkbare situaties ander gedrag gaan opmerken. Zo zullen je Roemeense collega’s vaker traktaties naar het werk meenemen. Dit is een voorbeeld van de praktijk van de cultuur, ook wel cultuurpraktijk. Zo’n praktijk vormt een uiting van een of meerdere culturele kernwaarden.Onze (kern)waarden, met andere woorden de richtsnoe-ren van ons handelen, krijgen we mee vanaf onze geboorte. In de eerste jaren zijn het onze ouders die ons leren wat we moeten doen en laten en waarom. Naarmate onze wereld groter wordt, leren we bovendien wat normaal is op school, in de buurt en binnen vereniging waar we misschien lid van zijn. Als we twaalf jaar zijn, is onze set van waarden compleet. Hoe we die verder toepassen leren we tijdens het middelbaar onderwijs, een vervolgopleiding en onze eerste werkervaring.


Een andere cultuur houdt in dat er op een aantal vlakken ook andere waarden gelden. Waarden laten zich organiseren in wat Geert Hofstede, de grondlegger van intercultureel onderzoek, een culturele dimensies noemt. Zo’n dimensie is een verzameling van waarden die gecategoriseerd zijn rond-om een maatschappelijk basisprobleem. Hofstede definieerde in totaal zes culturele dimensies. Je vindt ze hieronder met daarachter het basisprobleem.


×
SERVICE
Contact
 
Vragen