€ 12,95

PRINT boek

  € 36,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • De God die ver te zoeken is (boek)

 • Volwassen Geloof (boek)

Volwassen Geloof

afscheid van het christelijk geloof

Albert Vollbehr • ebook • pdf

 • Samenvatting
  Het christelijke tijdperk is in de westerse wereld ten einde gekomen. De laatste christelijke orthodoxie is gewikkeld in een verbeten doodsstrijd, en vrijzinnig christendom zakt steeds dieper in een moeras van ongeloofwaardigheid. Dit boek laat de beweegredenen zien van een diepgelovig christen en theoloog om zijn geloof de rug toe te keren en op zoek te gaan naar een nieuwe manier van denken om het leven te ervaren. De schrijver worstelt voortdurend om spiritualiteit toch in zijn denken te behouden, om het dienen van de aarde de hoogste invulling te geven, en noemt dat Volwassen Geloof: als mondig mens zelf inhoud geven aan hoogwaardig menselijk denken.
 • Productinformatie
  Binding : PDF
  Auteur : Albert Vollbehr
  Bestandstype : PDF
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : Albert Vollbehr
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 10-2011
 • Inhoudsopgave
  Inhoud

  1.         Zoektocht naar God    7

  2.         Op de helft van een mensenleven    27

  3.         De oertijd  37

  4.         Van Abraham tot Mozes     71

  5.         De meest bizarre bijbeltekst      95

  6.         Hoe denkt God over slaven?      105

  7.         Hoe denkt God over de vrouw en de opvoeding?     113

  8.         De Intolerante God  133

  9.         De oorlogsgod  155

  10.       Haat in de bijbel    175

  11.       Het optreden van Jezus    193

  12.       Hoe betrouwbaar zijn de evangeliën?  225

  13.       De opstanding van de Zoon van God        251

  14.       Het verscheurde innerlijk van de gelovige    297

  15.       De hel, Satan en demonen    337

  16.       De Doodzonde    369

  17.       De God van de wraak    381

  18.       De Aanklacht    403

  19.       De godsdienst van de liefde    425

  20.      Waarom ik geen christen ben     431

  21.       Christelijk geloof in de 21ste eeuw    451

  22.       Ontgroeien aan het christelijk geloof     475

  23.        Een appèl op de hoogste menselijkheid    505

  24.        Het einde van de godsdienst    517

  25.        De keerzijde van de christelijke godsdienst     533

  26.        Is volwassen geloof mogelijk?     563

  27.        De ontleding van allerlei geloof      609

  28.        H.M. Kuitert, de tsunami en de grenzen van het godsgeloof    627

  29.        De pelgrimsreis naar volwassen geloof       645 
 • Reviews (9,5 uit 4 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  07-01-2018
  Confronterend, waardevol.
  Jammer dat dit boek (net als de schrijver) weinig bekendheid geniet. Veel christenen doen tegenwoordig aan 'cherry picking' en hebben daardoor een romantisch beeld van God, de Bijbel en hun geloof gekregen. Wie niet wil tornen aan dit eenzijdig beeld kan maar beter dit boek niet lezen. Wie tot volwassen geloof wil komen juist wel!


  Geplaatst door uit Vlissingen , leeftijd 50-59
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  22-05-2016
  Prachtig!!!
  Tja, een prachtige en goed verzorgde uitgave!. Dikke complimenten!. En ja, de inhoud van "Volwassen geloof" en de enorme inzet en beleving van Albert Vollbehr, als schrijver en vorser, is geweldig. Naast Multatuli is dit één van mijn 'topboeken'. Hartelijke groet.

     Gewoon helemaale top, enz.
     Kun je niet bedenken!.

  Geplaatst door uit Zuid - Holland , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 9.5 uit 10


  04-07-2013
  Zeer uitgebreid, realistisch en behulpzaam boek geloofsafval
  Bevat zeer veel motivatie en nuchterheid om de naiviteit van het christelijk geloof aan de kaak te stellen.

     Sterk onderbouwd
     Zeer nuchter
     Erg dik boek
     Het komt soms aanvallend over

  Geplaatst door , leeftijd 40-49
  Waardeert het boek met een 9 uit 10


  04-06-2012
  Een boek (geschreven door een lang geleden afgestudeerd theoloog) dat, een voor mij ongekende wereld, deed opengaan. Ik heb dit boek in een lange ruk van een paar weken tijd, ademloos uitgelezen. Vloeiend en uiterst boeiend geschreven. Met regelmatig verwondering en even zo vaak verbijstering gelezen wat wij mensen allemaal klakkeloos geloven en aannemen omdat het nu eenmaal zo verteld is door ouders, autortiteit- en kerk/religie en omdat het geschreven staat in oude boeken, bewondering voor de enorme worsteling die mensen doormaken die intellectueel eerlijk(willen/durven) worden. Veel bijbelteksten en uitleg daarvan. Jammer van dat schitterend witte papier, de wat rommelige opmaak en kleine taalfouten. Overigens buitengewoon leesbaar en zeer aanbevelingswaardig!


  Geplaatst door
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 12,95

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Wat absolute eerlijkheid betreft nog het volgende. Het eerste wat ons duidelijk zal moeten zijn in deze moderne tijd is het doorslaggevende van onze eigen houding, onze eigen keus, ons eigen denken en handelen. We kunnen de gevolgen van ons handelen niet meer vroom begeleiden en omlijsten met woorden als ‘als God mij niet bewaart’, want wij leven in de moderne tijd van de informatie. Wij weten in deze moderne tijd dat God mensen echt niet bewaart. Zo sprak men vroeger: "De Helper staat gereed om telkens in het water te springen als wij dreigen te verdrinken”. Hoe ironisch, hoe schrijnend. Hoe onwaar. Hoeveel miljoenen keren in de geschiedenis is dit onwaar gebleken? Wijzelf maken van de wereld een hel of bouwen hem op. Wijzelf handelen liefdevol of geven er niets om.

Het is velen opgevallen dat geloof groeit uit angst voor het leven. De behoefte om angst te bezweren doet mensen zaken die ons voordelig toeschijnen uitroepen tot zekerheden. Men handelt met slinkse redeneringen zoals men op geen enkel ander gebied zou handelen. Zo komt men altijd op zekerheden die handig worden verpakt in openbaringen aan anderen en in antieke geschriften, allebei per definitie immuun voor verificatie. Men doet vervolgens zijn best om te laten zien dat bijvoorbeeld de tot heilig uitgeroepen schrift redelijk goed is gekopieerd door de eeuwen en denkt dat men dan afdoende de geldigheid van het geloof heeft onderbouwd en redelijk is. Zo komt de gelovige uit op zelfgecreëerde zekerheid en geborgenheid en  een interpretatie van redelijkheid waar ieder totalitair systeem tevreden mee zou zijn, als antwoord op de angst voor het leven, een zekerheid die hij, indien het betrekking zou hebben op iets anders - het bestaan van een groene draak bijvoorbeeld - zonder meer prutserig zou noemen. Maar de prijs die men voor deze innerlijke rust betaalt is zeer hoog: men verliest de mogelijkheid om de waarheid in eigen lijf ooit naar boven te halen. De belevenissen, de ervaringen die men in het leven opdoet, móeten voortdurend ondergeschikt gemaakt worden aan de waarheid die de eens aanvaarde boekgodsdienst nu constant opdringt. Zo worden gelovigen voortdurend getraind om het doodeerlijk zijn zoveel mogelijk te onderdrukken. En uiteindelijk schiet men er niets mee op: men ruilt de angst voor het leven slechts om voor angst dat men de verkregen geborgenheid weer kwijtraakt. Gelovigen zijn dan ook altijd bang dat ze iets afgepakt worden. Gelovige oren zitten dan ook meestal dicht voor alle andere geluiden dan hun vertrouwde geloofsovertuigingen en men komt nooit toe aan bewustwording. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen