€ 6,00

PRINT boek

  € 42,95

PDF ebook

  € 5,00

Meer van deze auteur


 • De filosofie van Robert Pirsig en de kunst van het gewoon doorgaan (PDF)

 • De filosofie van Robert Pirsig en de kunst van het gewoon doorgaan (boek)

De filosofie van Robert Pirsig en de kunst van het gewoon doorgaan

A. Z. Sowhn • ebook • epub

 • Samenvatting
  Dit is een ongewoon boek; misschien bizar zelfs; maar het is apert van waarde en het is opgedragen aan degenen voor wie het leven bitter beroerd is, en aan de snakkenden naar het levenseinde (de auteur kent het snakken uit eigen ervaring). In ieder geval is 't hout snijdend voor iedereen die geneigd is tot meer willen dan geld verdienen en leuk leven.
  In eerste instantie gaat het helaas over verschrikkingen te vreselijk om te beschrijven. Maar ze worden toch beschreven; de zogenoemde "strijd tussen goed en kwaad" is een hoofdthema. Wetenschappelijk vorsen en redeneren is eveneens een hoofdthema; zowel de relativiteitstheorie als de kwantummechanica worden uitgelegd in voor leken begrijpelijke termen. En wat is de mens toch voor verschijnsel: een onbeschrijflijk wezen zijnde dat zich bevindt in een merkwaardig krachtenveld van begrip/onbegrip, goed/kwaad, plezier/pijn, leven/dood?.. men kan wel in een spiegel kijken maar wie of wat ziet men dan? Enfin, je kunt na veel gezwoeg inzien dat de zoektocht naar Kwaliteit weldegelijk centraal staat als de zon in het zonnestelsel ------ daarenboven doet het boek pogingen tot verdergaand begrip verschaffen, en het toont aan dat er een bijzonder perspectief is dat tot grote vreugde aanleiding geeft. Want gebaseerd op kennis van basieke natuurwetten, alsmede logisch redeneren en zekere belevenissen (waar gebeurd) komt het tenslotte tot een onvermijdelijke conclusie. De conclusie is dat er Meer is; een Mooi Meer. Oordeelt u zelf!!
  Misschien is dit boek een bizar boek (een boek van begeerte en wijsbegeerte?) maar het is keihard gericht op Waarheidsvinding en het biedt ondanks alles een stralend perspectief; dit is het, dat alles anders maakt.
  Net als bij Beethoven gaat het van duisternis naar licht.
  PS. Leuke en plezierige dingen doen is heel belangrijk; weg met het calvinisme!
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : A. Z. Sowhn
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Geen   Informatie 
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Geen
  Datum publicatie : 03-2017
 • Inhoudsopgave
  Er zijn 42 hoofdstukken - nummer -0- t/m nummer -41- .
  Er zijn 2 appendices.
  Er is 1 index.
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 6,00

PRINT boek

  € 42,95

PDF ebook

  € 5,00

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Er wordt over hoogbegaafden gezegd dat zij op zijpaden terechtkomen, en dat ze eigenlijk nooit iets bijzonders tot stand brengen; hoogbegaafden gaan werken in een triviaal baantje en dat is het dan. Ik poneer nu: “Nou is er eindelijk een hoogbegaafd persoon die weldegelijk met iets formidabel bijzonders & belangrijks op de proppen gekomen is – en nou besteedt niemand er aandacht aan”; Robert Pirsig is hoogbegaafd en wat hij in zijn boeken schrijft is méér dan belangrijk. En hij is een FILOSOOF. Hij heeft het begrip Dynamische Kwaliteit geïntroduceerd – de vader en moeder van alle creativiteit, maar feitelijk van alles. En als je als mens het spoor van Dynamische Kwaliteit volgt doe je het goed. Afwijken van Dynamische Kwaliteit is niets meer of minder dan non-kwaliteit scheppen.

Robert Pirsig heeft, met een cleverheid die zoiets is als de cleverheid van Isaac Newton, gezien en begrepen dat het wezenlijk basieke proces van de schepping, dat dat is: het werken van Dynamische Kwaliteit.
Gevoel voor het Goede danken we aan het werken van Dynamische Kwaliteit. Voor de mens is temperatuur van groter belang dan Kennis over het bewegen van moleculen. In feite gebeurt er niets dan dat er moleculen bewegen. Maar de mens moet weten wat hitte en kou zijn, wil hij noch zijn handen branden aan een hete kachel, noch de dood vinden in de IJszee. Zo is gevoel voor het Goede – en gevoel voor het Kwade – voor ons essentieel.
In zijn boeken gaat Pirsig aan de strijd tussen Goed en Kwaad goeddeels voorbij . Dat komt naar ik vermoed, onder andere, doordat de taak die hij zich gesteld had toch al moeilijk genoeg was – in feite uiteindelijk onmogelijk verwezenlijkbaar zelfs. Maar de wereld staat bol van het Kwaad, en wij moeten er iets aan doen, want het wil ons per se verdelgen. Wie gezien heeft dat Dynamische Kwaliteit wezenlijk is, komt er niet onderuit dat hij stelling neemt. Hij of zij (u, bedoel ik, met name) wil, naar ik aanneem het Goede bewerkstelligen. Tja – en dan kom je er tenslotte vanzelf toe dat je ertoe komt het Kwaad te willen bestrijden. Maar hoe ga je dan vervolgens te werk? Het antwoord op deze vraag is kort:

V&W.

V&W is een kernbegrip. Ik kom er op terug. {Voor de gevoeligen die van hun stuk gebracht zijn door het in-gemene en in-smerige van de wereld heb ik als kardinaal advies: laat je door NIETS afbrengen van V&W.}

Gewoon doorgaan als je wakker geworden bent, dat valt niet mee. Veronderstel, je bent wakker geworden… dat wil zeggen, ineens ontdek je dat je deel uitmaakt van een nachtmerrie die niet ophoudt. Hoe voorkom je dat je gek wordt en/of zelfmoord pleegt? Dat is de vraag! Het gaat dan nu om de kunst van het gewoon doorgaan. De mens heeft zich vanaf het begin der tijden verbeeld dat er Goden bestaan – zo’n fantasie helpt inderdaad – maar sinds Nietzsche weten we dat God dood is, en sinds Freud weten we dat neuken alles is wat we willen. Ontluisterd kijken we naar de sterren – dat zijn kernfusiebommen. Romantiek en naastenliefde zijn goed voor de sukkels. Je kunt net zo goed verliefd worden op je WC-pot (óók een verzameling moleculen).

Robert Pirsig geeft een zinnig antwoord, - ik hou ervan. Heus waar, ik zie in dat Pirsig een genie is, en dat hij gelijk heeft, maar Dynamische Kwaliteit is in raadselen gehuld, - en redt mij toch niet uit de klauwen van de dood noch uit de put. O God, ik wil uit de put. Ik begrijp dat alles uit moleculen bestaat, maar hoe voorkom ik dat ik klappertand van de kou? Och och het huilen staat me nader dan het lachen! ×
SERVICE
Contact
 
Vragen