€ 5,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Mensen met gevoel (ePUB)

 • Zingen verruimt het hart (boek)

Een sprankje licht maakt alles anders

Kerstverhalen

Jolan Gaaikema • ebook • epub

 • Samenvatting
  Deze kerstbundel is mijn eerste e-book. In de bundel staan verhalen voor alle leeftijden. Ik zal mij even voorstellen: mijn naam is Jolan Gaaikema. Ik ben geboren in Nederland. Ik ben in 1975 predikante geworden en heb gewerkt en gewoond zowel in Nederland als in Suriname. Ik ben ook moeder en ik heb niet alleen drie kinderen, maar daarnaast heb ik ook nog in de loop der jaren meer dan honderdvijfentwintig kinderen in huis gehad.

  Dit is een kerstbundel en bij kerst denken wij aan kaarsen. Ik heb van 2012 tot 2022 in Suriname gewoond en daar waren kaarsen heel belangrijk, want vaak viel de stroom uit. Dan was er soms vijf uur en soms wel veertien uur lang geen licht. Daar waren kaarsen van levensbelang. En in 1985-1986 woonde ik in het binnenland van Suriname in Stonedansi, waar helemaal geen stroom was. Daar gebruikten wij olielampjes. Soms hadden de mensen een echte olielamp gekocht, maar vaak maakte men van een leeg levensmiddelenblik met een gat erin en een lontje een olielampje. Door zo’n lichtje waren we verbonden, we luisterden naar elkaar en zagen elkaars hart.

  In dit boek staan vooral kerstverhalen, maar het eerste verhaal met de titel van het boek is net even anders, want dat is gebaseerd op een vrije interpretatie van een gelijkenis van Jezus, de gelijkenis van de wijze en dwaze meisjes. Juist dit verhaal geeft de kern van dit boek weer.

  Verder kun je hierin ook een aantal waargebeurde verhalen lezen. De meeste daarvan zijn gebeurd in Suriname en enkele in Nederland. Dit is een goedkoop e-book, opdat ook mensen in Suriname het kunnen lezen. Ik wens ieder veel leesplezier!
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Jolan Gaaikema
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Jolan Gaaikema
  ISBN : 9789464816853
  Datum publicatie : 12-2023
 • Inhoudsopgave
  INHOUD  Inleiding

  Een sprankje licht maakt alles anders!

  De vriendelijke herbergier

  Van bitter naar beter

  Die donkere decemberdagen

  Een baby huilt

  Het kleine wonder

  Tussen vreemden

  Hoop in de coronatijd

  Een kamer voor Jezus

  Niets is zomaar

  Zo mooi

  Gemiste kans

  Jacoba viert feest

  Boerenkerst

  Een boom die verbindt

  Een gebroken kerst

  Een droom vervuld

  Het kaarsje van Joachim

  Het lange wachten

  De derde kans

  Wonderlijk! (1974)

  Kerst in de tropen (1976)

  De belijdenis van Bas (1980)

  Het spel (1981)

  Boodschapper (1982)

  Alles wat kan gebeuren (1983)

  De volle kerk (1984)

  In het oerwoud (1985)

  Licht in de nacht (1986)

  God met ons (1987)

  Mijn kerstkind (1990)

  Engel Bettie (2008)

  Engelenjurken (2012)

  Engelgezang (2013)

  Onverwacht feest (2018)

  Terug in Nederland (2022)

  Andere boeken van Jolan Gaaikema
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 5,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

EEN BOOM DIE VERBINDT

Jochem was maar een simpele ziel. De lagere school had hij niet afgemaakt, want hij kon niet zo goed leren, maar hij had wel geleerd van het leven.
Als jongeman was hij bij zijn ouders blijven wonen, want zijn moeder had zwaar reuma en daarom hielp hij haar bij alles. Toen zijn vader ziek werd, heeft hij hem tot het eind toe verzorgd. Zijn moeder, die al vroeg in een rolstoel kwam te zitten, werd wel vijfennegentig jaar oud en dankzij zijn helpende handen hoefde zij nooit naar een ouderencentrum. Hij deed alles voor haar tot ook haar tijd gekomen was om deze wereld te verwisselen voor een hogere werkelijkheid.
Jochem verdiende zijn geld op zijn eigen wijze. Als de mensen in Amsterdam ‘s avonds hun spullen buiten zetten als grofvuil, dan fietste hij met zijn fietskar door de stad en alles wat hem de moeite waard leek, legde hij in de bak om later te verkopen. Hij was niet rijk, maar met zijn tweedehands spullen verdiende hij genoeg om van te leven. Wat hij over had, gaf hij weg.
Nu met kerstavond verkocht hij geen oude dingen, maar kerstbomen, die hij goedkoop had ingekocht. Hij hield van het groen en al die enthousiaste gezichten van hen, die een spar uitzochten.
Het was al laat en de winkels waren gesloten. Hij zat daar nog met de laatste twee bomen. Hij kon wel naar huis gaan, maar daar was toch niemand. Bovendien wachtte hij op iets, al wist hij zelf niet waarop.
Enkele mussen kwamen over de sneeuw naar hem toe getrippeld. Hij strooide graankorrels op de grond. Hij keek over de weg in de verte, benieuwd wie er nog zou komen.
Robert had vanavond niet op zijn kamer willen blijven. In zijn ogen was het leven in en in triest. Hij was op weg gegaan naar een koffieshop in de hoop daar zijn eigen ellendige bestaan voor even te kunnen ontvluchten. Maar de deur van de shop was op kerstavond dicht en met zijn ziel onder de arm slenterde Robert over straat, tot Jochem hem zag.
“Hé jongen, waar ga je heen? Kom je me even gezelschap houden? Ik ben ook maar alleen.” Verwonderd keek Robert op, hij wist niet wat hij er van denken moest.
“Kijk, hier is een kruk, daar kun je wel op zitten. Wil je koffie? Wees niet bang, ik doe je niets.” Aarzelend ging Robert zitten. Voorzichtig warmde hij zijn verkleumde vingers aan de blauwe mok. “Waarom zit u hier nog? Ik wed, dat er zo laat geen kopers meer komen!”
“Beste jongen, al mijn bomen hebben een bestemming, dat weet ik uit ervaring. Wacht maar af. Maar wat doe jij zo alleen op straat, waarom ben je niet thuis?” “Ik heb geen huis. Mijn moeder is vorig jaar overleden en mijn vader zit elke avond in de kroeg.”
“Waar was jij heen op weg?” “Een koffieshop, maar die was gesloten.” “Wil jij in het voetspoor van je vader treden en ook je problemen ontvluchten?” “Ik weet het niet.” “Heb je geen doel? Werk je? Studeer je? Wat doe je voor de kost?” “Ik ben dit jaar begonnen met psychologie te studeren, maar het lukt niet erg.” Hij was verbaasd, dat hij dit zomaar vertelde aan die onbekende man. “Wat zou je moeder willen, dat je deed?”
“Studeren natuurlijk! Zij hoopte, dat ik later iets voor de mensen zou doen. Zij was zelf ziekenverzorgster, zij werkte in een ouderencentrum tot zij die hartaanval kreeg.”
“Wil je niet, dat je moeder later trots op je is?” “Ze ziet me toch niet.” “Dat weet je niet, misschien is ze dichterbij dan je denkt. Je wilt haar toch niet teleurstellen?” “Nee.”
“Wil je een oliebol? Ze zijn niet zo warm meer, maar toch…” “Graag, maar waarom bent u niet naar huis?” “Ik weet, dat ik mijn bomen nog verkopen moet en ik wachtte op iets, misschien wel op jou.”
Voor het vervolg, lees het boek! ×
SERVICE
Contact
 
Vragen