€ 5,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Een sprankje licht maakt alles anders (ePUB)

 • Zingen verruimt het hart (boek)

Mensen met gevoel

Personen uit Genesis vertellen hun verhaal

Jolan Gaaikema • ebook • epub

 • Samenvatting
  In dit e-book ‘Mensen met gevoel’ laat Jolan Gaaikema verschillende mannen en vrouwen aan het woord en ze laat hen in de ik-vorm vertellen wat zij gevoeld hebben. Tegelijk wil zij daarmee laten zien, dat de Bijbel een boek is voor iedereen en over iedereen. Zij laat vrouwen aan het woord, die gedwongen zijn tot seks. Zij laat een man aan het woord die met zijn dochters moest vluchten. Zij laat een kind aan het woord, dat door zijn vader is bedreigd. Zij laat vrouwen aan het woord, die één man moesten delen. Zij laat een ongewenst kind aan het woord en een buitenechtelijke zoon…Alle soorten mensen komen in de Bijbel voor, gelukkige en juist heel ongelukkige personen. Het is maar net wat iemand heeft meegemaakt. Ieder zoekt op een heel eigen wijze naar een antwoord en naar de zin van het bestaan. Niets nieuws onder de zon.Dit is geen theologisch boek, misschien wel een psychologisch boek met Bijbelse verhalen voor volwassenen en eventueel jongeren. Een aantal ervan is zeker niet geschikt voor jonge kinderen. Jolan is predikante vanaf 1976. Ze heeft theologie gestudeerd aan de universiteit van Amsterdam, de Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam en het Doopsgezind Seminarie. Ze vindt oecumene belangrijk. Ze heeft afwisselend in Suriname en Nederland gewoond en gewerkt. Ze heeft ook les gegeven aan het Theologisch Seminarie van de EBGS in Suriname.
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Jolan Gaaikema
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Jolan Gaaikema
  ISBN : 9789464817911
  Datum publicatie : 02-2024
 • Inhoudsopgave
  Inleiding
  Het verhaal van Eva
  Het verhaal van Kaïn
  Het verhaal van Jubal
  Het verhaal van Tubal-Kaïn
  Het verhaal van Sara
  Het verhaal van Lot
  Het verhaal van Hagar
  Het verhaal van Ismaël
  Het verhaal van Izaäk
  Het verhaal van Ketura
  Het verhaal van Rebecca
  Het verhaal van Ezau
  Het verhaal van Rachel
  Het verhaal van Lea
  Het verhaal van Bilha
  Het verhaal van Zilpa
  Het verhaal van Dina
  Het verhaal van Thamar
  Het verhaal van Asnah
  Het verhaal van Benjamin
  Andere boeken van Jolan Gaaikema
 • Reviews (0 uit 0 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 5,00

PRINT boek

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

HET VERHAAL VAN EVA

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Eva en ik ben de eerste vrouw. Mijn leven was niet altijd gemakkelijk. Ik werd als een volwassen vrouw zomaar door God in de Hof van Eden geplaatst en dat was best eng. Ik geef toe, dat het heel mooi daar is met al die prachtige bloemen, stromende rivieren, fantastische watervallen en heel veel verschillende dieren, maar ja, ik kreeg ook meteen een man.
Mijn kinderen hebben later eerst kunnen wennen aan het leven, maar ik moest meteen een volwassen vrouw spelen, terwijl ik nog niets van het leven wist. Dat viel niet mee. Adam was best een mooie man, maar ik had nog niets met hem.
Moet jij je voorstellen wat dat betekent, dat je meteen de vrouw van een man moet zijn, terwijl je hem niet eens kent. Je hebt nog nooit een gesprek met hem gevoerd en dan moet je blij zijn, dat je niet alleen bent. Ik had geen keuze. Overigens was een gesprek voeren ook nog niet gemakkelijk, want we moesten samen een taal bedenken om onszelf verstaanbaar te maken voor elkaar. Ja, en waar moet je dan over praten en hoe? In het begin was het wel gemakkelijk, dan wees Adam een diersoort aan en gaf daar een naam aan. En dat zei ik dan na. Ik had nog nooit vogels, vissen, insecten, leeuwen en honden gezien. Dus alles was nieuw voor mij. Ik keek ook vol verwondering naar planten, bloemen, bomen en vruchten. Daarover had Adam ook al langer nagedacht, dus ook die woorden leerde hij mij.
Maar hoe praat je over je gevoelens, als je nog moet leren praten? Hoe druk je uit, dat je iets niet leuk vindt of dat je iets niet wilt? Hoe leg je uit, dat je iets nodig hebt of ergens naar verlangt? Hoe kun jij je droom vertellen, zodat de ander die begrijpt? Dat was een hele zoektocht. Die eerste tijd was het nog niet zo moeilijk, we waren in de verkenningsfase en Adam was mijn leraar en ik leerde woorden.
Maar later werd het moeilijker, want Adam wilde meer dan praten alleen. Hij had ook allerlei andere gevoelens voor mij, laat ik zeggen mannelijke behoeftes. Maar ik was nog maar net het leven aan het ontdekken. Ik wist niets van het leven en ook niet wat vrouw-zijn betekent. Ik was nog de simpelste dingen aan het uitvinden, zoals eten, de zon op je huid voelen, in de schaduw zitten, lopen, mij bewegen, ontdekken, wat ik allemaal met mijn lichaam kon doen. Ik had nog niet direct behoefte aan liefkozingen van een man en ik had geen idee van wat een man van een vrouw verwacht. Ik had nog nooit over het leven nagedacht, want ik leefde nog maar net. En Adam wilde zoveel, waar ik nog niet aan toe was. Ik was wel blij, dat ik er was, maar Adam verwachtte te veel van mij.
Hij voelde zich gezegend met mij, want nu was hij niet meer alleen. Met slechts dieren om hem heen was het leven voor hem eerst best eenzaam geweest, ook als de Allerhoogste soms langskwam. Maar ik moest nog aan hem wennen. Dat was soms best moeilijk en dat gaf ook spanningen, want ik wilde niet altijd, wat hij wou en ik begreep hem vaak niet, want er waren veel dingen, waar we geen woorden voor hadden.
Op een dag zei God tegen ons, dat we van alle vruchten mochten plukken en eten behalve van de ‘boom van de kennis van goed en kwaad’. We luisterden naar Hem. Dat was in het begin niet moeilijk, want er waren zoveel soorten bomen en struiken en aan de meeste groeiden sappige lekkernijen, die er allemaal aantrekkelijk uitzagen.
Denk niet, dat ik meteen naar die vruchten van die ene boom verlangde. We leefden de eerste tijd redelijk gelukkig in het Paradijs, want er was zoveel verrassends te ontdekken. Er waren zoveel bomen en er waren zoveel vruchten om te plukken. Elke dag ontdekten wij wel weer iets nieuws.
Toen we al een poos in de hof van Eden woonden, hadden we inmiddels bijna alles geproefd en allebei ontdekt welke vruchten wij het lekkerst vonden. Adam en ik hebben nu eenmaal niet dezelfde smaak.
Maar goed, we woonden een paar jaren in het Paradijs en we leefden goed met alle dieren. We begrepen elkaar wat beter en ik begreep ook wat beter, wat Adam van mij wilde. En soms maakte hij mij blij.
Maar eerlijk gezegd voelde ik mij nog wel onzeker. Ik wist nog steeds niet zoveel van het leven en hoe het allemaal moest. Ik wilde nog een hele boel bijleren. Je moet rekenen, ik had geen moeder, die mij alles uit kon leggen over hoe jij je dagelijks leven moet inrichten en wat een man van een vrouw verwacht.
Ja en God kwam wel eens langs en sprak wel met ons, maar niet daarover. Hij sprak over hogere dingen. Nu vraag jij je misschien af, hoe het kan, dat we die hogere dingen wel begrepen, maar de Allerhoogste sprak op een andere manier met ons, via onze gedachten of gevoelens, ik weet niet hoe ik het zeggen moet, we wisten gewoon, wat Hij bedoelde of wat Zijn boodschap was, een soort innerlijk weten.
Maar goed, ik voelde mij nog steeds erg onzeker. Op een dag was daar die slang, die zei, dat ik door het eten van die ene vrucht opeens alles zou weten en dat leek mij wel wat. Nou, en toen heb ik van die vrucht gegeten. Ook Adam heeft op mijn aanraden één vrucht van die boom geplukt en opgegeten. Hij wist immers ook niet zoveel, al was hij dan misschien een paar jaar langer op de aarde dan ik, ook hij was nog alles aan het ontdekken.
Eigenlijk veranderde er niet veel, nadat we die vruchten hadden gegeten, we werden er niet veel wijzer van, behalve dan, dat mijn man en ik ons opeens schaamden en dat was iets nieuws.
Ik had het gevoel, dat God, die Alwetend is, zo door ons heen kon kijken en kon zien, wat we hadden gedaan en Adam dacht er net zo over. Daarom bedekten wij ons met bladeren. Maar dat hielp niet, want de Eeuwige keek daar inderdaad doorheen. Hij werd boos op ons en joeg ons weg uit de Hof van Eden.
Nu denk je misschien, dat ons leven daarna zoveel slechter werd. Maar dat is niet helemaal waar. Adam moest aan het werk om te zorgen, dat wij wat te eten hadden en ik had ook veel meer te doen. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen