€ 17,50

PRINT boek

  € 24,95

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur


 • Mannen in Zebra Jan Lemaire Jr, (boek)

Mannen in Zebra Jan Lemaire Jr,

Ons Leven in het concentratiekamp Oranienburg

Jan Lemaire Jr • ebook • epub

 • Samenvatting
  Jan Lemaire Jr. was acteur, toneelschrijver en regisseur. Op 7 oktober 1941 werd hij, in zijn woonplaats Amsterdam, opgepakt op verdenking van werkzaamheden voor de illegale krant ‘De Waarheid’. Via het Huis van Bewaring in Amsterdam en Kamp Amersfoort kwam hij in het concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland terecht. Overal loerde de dood en overal was de dood. Jan kwam hier in aanraking met leden van de Duitse communistische partij die in de jaren ’30 vanuit Nazi-Duitsland naar Amsterdam waren gevlucht. Ze hadden gezamenlijke vrienden; dat bleek een bindende factor in het concentratiekamp. Buiten het zicht van de SS-ers zorgden de gevangenen zo goed mogelijk voor elkaar. Deze saamhorigheid redde levens. Jan werd één van de leiders van de Nederlanders in het kamp en zette brood-hulp op voor Nederlandse gevangenen in het kampziekenhuis. Voorts organiseerde hij met de ‘culturele commissie’ avonden voor de Hollanders en hield hij voordrachten. Deze avonden gaven de gevangenen weer moed en zorgde voor solidariteit. Op 14 april 1943 begon Jan onder erbarmelijke omstandigheden met het schrijven van zijn boek ‘Mannen in Zebra’. De eerste versie van zijn manuscript viel in handen van een SS’er. Na enkele dagen van ondragelijke spanning kreeg hij het wonderlijk genoeg ‘ongelezen’ terug. Medegevangenen raadden hem aan het script te verbranden. Later pakte hij het schrijven weer op. Hierbij maakte hij gebruik van zijn zakboekje, wat hij heimelijk bij zich droeg. Toen de geallieerden in april 1945 oprukten werden alle gevangenen door de Duitse bewakers uit het kamp Sachsenhausen weggevoerd. Jan nam de leiding over een grote groep Nederlandse medegevangenen. Het werd een afschuwwekkende tocht die later de geschiedenis in zou gaan als ‘de dodenmars’.
 • Productinformatie
  Binding : Epub
  Auteur : Jan Lemaire Jr
  Bestandstype : epub
  Distributievorm : Ebook (digitaal)
  Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
  Beveiliging : Digitaal watermerk (social DRM)   Informatie 
  Uitgeverij : Uitgeverij Lemaire
  ISBN : 9789090337647
  Datum publicatie : 10-2020
 • Inhoudsopgave
  Inleiding

  MANNEN IN ZEBRA
  Jan Lemaire Jr.

  Mijn broer Jan Lemaire Jr.
  Louis Lemaire

  Levensloop

  Voetnoten

  Bronnen
 • Reviews (10 uit 1 reviews)
  Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

  23-10-2020
  Gruwelijkheden toch te behappen
  Een uniek en bijzonder goed leesbaar verhaal dat op zeer betrokken manier de beestachtige manier beschrijft waarop de nazi's in de 2e wereldoorlog de gevangenen in concentratiekamp Sachsenhausen behandelden. Schrijver Jan Lemaire jr., opgepakt in 1941, neemt je vanaf het allereerste begin mee alsof je er zelf met je neus bij bent en loodst je met zijn levendige dialogen en beeldende manier van schrijven mee naar de hel van Sachsenhausen. En erdoorheen. Want hij- en een aantal van zijn beste kameraden overleven de verschrikkingen en ook de dodenmars die de duizenden gevangenen in 1945 vanuit het kamp naar hun uiteindelijke vrijheid liepen. En deze wetenschap en de schrijfwijze van de auteur maakte voor mij het lezen van alle gruwelijke details toch goed te behappen.

     Mooie uitgave
     Fantastisch goed geschreven

  Geplaatst door uit Wormer , leeftijd 60-69
  Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 17,50

PRINT boek

  € 24,95

PDF ebook

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

Hoor ik mijn naam daar noemen? Ik kijk om. Achter mij staat een nog jonge man, geheel in 't bruin gekleed, met een fiets aan zijn hand. "Bent u mijnheer Jan Lemaire?” "Jawel". "Dat treft. Ik zou u graag even willen spreken!” "Dat kan. Maar met wie heb ik 't genoegen?” De man draait even een revers van zijn bruine overjas om en daar zie ik het teken dat iets te maken heeft met ‘politie’. "Tjonge, dat is niet mis," zeg ik lachend. "Totaal ongevaarlijk, mijnheer Lemaire. 't Gaat om uw distributiebescheiden." "Distributiebescheiden?” "Ja, zijn die in orde?” "Dat neem ik aan," zeg ik aarzelend. Ik ben nooit zo zeker van dat soort dingen. "Hebt u uw identiteitsbewijs bij u? Onmiddellijk grijp ik in mijn binnenzak. Goddank, ik toon het hem. "In orde. Hebt u er bezwaar tegen dat wij even naar het politiebureau lopen, daar kunnen wij de zaak beter behandelen." ×
SERVICE
Contact
 
Vragen