€ 15,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Al doende leert men

Autobiografische notities van een oud onderwijzer met passie.

Ed Kieckens • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Door middel van de autobiografische notities laat de auteur zien dat wat je meemaakt in je jeugd invloed heeft op je latere leven. Net zoals de mensen die je in leven tegenkomt een belangrijke (voorbeeld) functie kunnen hebben. Word je als kind / jongere gezien en gehoord? Worden je talenten gestimuleerd? Kun je je verhaal en grote en kleine zorgen kwijt?

  De auteur van dit boekje vond zijn passie in het onderwijswerk. Mede op grond van zijn ervaringen als kind en jongere gaf hij inhoud aan het vak. Met plezier en voldoening kijkt hij terug op het vak dat meer is dan alleen ‘les geven’. Natuurlijk waren er hobbels en tegenvallers. Maar als ‘steenbok’ ging hij de uitdagingen aan.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 145mm x 210mm
  Aantal pagina's : 80
  Uitgeverij : Niet bekend
  ISBN : Niet bekend
  Datum publicatie : 01-2018
 • Inhoudsopgave
  - Notitie 1: Een steenbokje komt ter wereld
  - Notitie 2: Mijn tijd in kleuterschool en lagere school
  - Notitie 3: Ingrijpende verhuizing van Blaricum naar Hilversum
  - Notitie 4: De ULO-tijd
  - Notitie 5: De opleiding tot onderwijzer aan de Kweekschool in Hilversum
  - Notitie 6: Mijn eerste baan als leerkracht
  - Notitie 7: Ambitie naar het hoofdschap
  - Notitie 8: Werken in Montfoort en Nieuwegein
  - Notitie 9: Van een grote naar een kleinschalige school
  - Notitie 10: Aan het werk in een Praktijkschool
  - Notitie 11: En toen...
  - Notitie 12: Pensioen
  - Notitie 13: Even tussendoor
  - Notitie 14: Pleidooi voor het onderwijsvak
  - Notitie 15: Herinneringen van oud-leerlingen

 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 15,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
Retourneren binnen 14 dagen*
Delen 

Fragment uit het boek

Tijdens mijn studie aan de Kweekschool in Hilversum heb ik het vak vooral geleerd van pedagogiekdocent Guus van den Berghe. Guus was een onderwijsman in hart en nieren. Zijn motivatie en aanpak maakten grote indruk. Hij was een voorbeeld voor mij. Zo wilde ik werken en zo is dat ook gegaan. Geen uitdaging was Guus te groot. Zo daagde een student hem uit om een les te geven in een ‘moeilijke’ klas waar de student stage liep. Guus nam die uitdaging met beide handen aan en veertien dagen later zaten wij als studenten achter in de volle klas om Guus aan het werk te zien. Het betrof een les over Suriname, waarbij onder meer een hangmat en een apparaat met doorzichtprojectie werden gebruikt. Na de les kwamen we bijeen in een aparte ruimte en Guus riep ons op om reacties en commentaar te geven over de les die we hadden gezien. Een student merkte op dat je toch niet zomaar aan de gebruikte hulpmiddelen kon komen. Guus pareerde die vraag. “Kwestie van voorbereiding. Als je weet dat je over een bepaald onderwerp een les gaat geven, dan is het een kwestie van goede voorbereiding”. Natuurlijk was het bij het latere echte werk niet mogelijk om voor elke les van alles uit de kas te trekken. Maar zijn hint was duidelijk; bereid je altijd goed voor en doe wat mogelijk is. Guus en het hoofd van de eerdergenoemde Spinozaschool, Hans Hooijberg, werkten ook nauw samen aan vooruitstrevende onderwijsmethodieken. Beiden waren onderwijsmensen in hart en nieren, die uitdagingen niet uit de weg gingen. Een ‘lesboer’, zoals Guus leerkrachten noemde die ‘van bladzijde naar bladzijde’ werkten, ben ik niet geworden. Integendeel. Guus inspireerde me. Van de lessen die ik gaf in de stagescholen probeerde ik iets bijzonders te maken. Dat betekende ook het aanvragen van materialen voor die lessen. Thuis hadden we geen telefoon, dus was ik nogal eens in de kweekschool in het kantoor van de conciërge te vinden en belde van daaruit vaak om bij instanties materiaal op te vragen. Daardoor was in de directiekamer de telefoon nogal eens bezet…

×
SERVICE
Contact
 
Vragen