Wij werken op volle kracht, er is geen vertraging in productie en levering door het Coronavirus. Meer informatie via deze link.

€ 25,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Meer van deze auteur

 • Cover Teamindividualisering
  Teamindividualisering (boek)
 • Cover Motivatiebehoeften van de sollicitant
  Motivatiebehoeften van de sollicitant (ePUB)

Gedachtenanalyse een zelftraining

De (r)evolutie van het denken

Herman Beuker • Boek • paperback

 • Samenvatting
  Gedachtenanalyse

  Er zitten fouten in het denken van de mens. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar hoe mensen denken en de effecten hiervan. Hoe je denkt heb je geleerd van de mensen uit je jeugd. De fouten worden daarbij ook doorgegeven en veroorzaken veel leed en staan een verdere ontwikkeling in de weg.

  Een nieuwe ontwikkeling

  Bang voor de toekomst. Bang voor hoe een ander zal reageren. Je doet het met gedachten. Zorgen maken, piekeren, stress opbouwen, onzekerheid, faalangst, verlegenheid, alles bouw je op met gedachten. Zes kerngedachten spelen hierbij een steeds terugkerende rol. Die gedachtestroom stilzetten door de herkenning van een kerngedachte geeft je de mogelijkheid om uit die tunnel te komen en je manier van denken sterk te verbeteren.

  De (r) evolutie van het denken

  Leer ze herkennen. De zes kerngedachten. De niet te beantwoorden vragen, de toekomstgerichte overtuigingen, de niet herkende fantasiegedachten, de mensen in je hoofd, de opdrachten en besluiten. Leer jouw brein gerichter en creatiever te denken. Een nieuwe stap in de evolutie van de mens. Deze zelftraining is een hulpmiddel die je hierbij kunt gebruiken.
 • Productinformatie
  Binding : Paperback
  Distributievorm : Boek (print, druk)
  Formaat : 148mm x 210mm
  Aantal pagina's : 146
  Uitgeverij : School voor praktische menskunde
  ISBN : 9789082384185
  Datum publicatie : 08-2017
 • Inhoudsopgave
  Inhoudsopgave

  Voorwoord 7

  Inleiding 9

  Hoe de zelftraining te gebruiken. 11

  De stem in je hoofd 13

  De beschermende werking van je denken ervaren 21

  Het doel van het GAP 29

  We leven in het nu 34

  Het speelveld van je denken. 38

  Vier voorbeelden van de beperking van je denken 41

  Ontdek je kernidentiteit, het IK. 47

  De zes kerngedachten 52

  Niet te beantwoorden vragen 55

  Overtuigingen 63

  Overtuigingen en eigenschappen 72

  Niet herkende fantasiegedachten 75

  De mensen in je hoofd 88

  Opdrachten 97

  Besluiten 108

  Herwaarderen 118

  We beschermen onze kernidentiteit met gedachten 120

  Opvoeding – doorbreek de cirkel 127

  Relaties 134

  Werk 137

  Losse citaten 141

  Geraadpleegde literatuur 145
 • Reviews (0 uit 0 reviews)

€ 25,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar

3-5 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Voorwoord

Misschien ben je verlegen, heb je faalangst, te weinig zelfvertrouwen, ben je jaloers, of misschien ben je gewoon op zoek naar meer in het leven. Bij alles speelt jouw denken een rol. Nu nog onbewust, maar door de herkenning van de zes groepen gedachten, wordt dit straks een meer bewust denkproces. Dan ontdek je de gedachten die een rol spelen bij al die, wat wij in het GAP noemen, ontwikkelings-onderwerpen.
Want veel van deze kwalen van het denken worden opgebouwd met bepaalde gedachten, de kerngedachten, die je onbewust blijft herhalen. Je denkt jezelf uit evenwicht. Wanneer je deze bepaalde gedachten herkent en door erbij stil te staan, kun je dat denkproces stoppen of ombuigen.

Wanneer er iets gebeurt, dan heeft dat invloed op jouw gevoel en op de gedachten die worden opgeroepen. Je voelt je niet goed, uit evenwicht door een gebeurtenis, en dat kan van alles zijn. Een opmerking van iemand, iets wat bij jezelf opkomt, een gerucht, iets waar je tegenop ziet. Je denkt dan vanuit angst, verwarring, onzekerheid, gespannenheid, alles wat de gebeurtenis oproept. Dat is dan jouw positie van waaruit je denkt.
Situaties en gebeurtenissen roepen gedachten op en die bepalen je reactie. Dat is de cirkel. Het gebeurt als vanzelf. Dat was wat het onderzoek duidelijk maakte.
Om uit die cirkel te komen leer je om op zo’n moment even terug te gaan naar jouw basis. Die basis kun je met deze zelftraining vaststellen en bestaat uit het besef van de werkelijkheid en het nu. Het besef is dat nu de werkelijkheid is op het moment dat je over iets nadenkt.

Vanuit die basis, de positie van de kernidentiteit en het nu, ga je naar jouw eigen gedachten luisteren die zijn opgeroepen door de gebeurtenis. Dan kun je tussen die gedachten, de kerngedachten horen en tegen jouw basis afzetten.

Met de kennis die je krijgt kun je niet alleen die soorten gedachten herkennen, maar ook begrijp je meer van hoe jij denkt en al die mensen om je heen.

Denken is communicatie die je met jezelf voert. Deze zin roept gelijk al vragen op en geeft tegelijk al een positie weer. Vragen als: wie of wat denkt en wat is dan jezelf. Wat is de positie van waaruit wordt gecommuniceerd. Allemaal nu nog onbewuste processen die met de zelftraining worden besproken en door middel van oefeningen worden ervaren.
Dat is een onderdeel van meer grip krijgen op denkprocessen en een stap zetten in een verdere ontwikkeling als mens.

Word je eigen coach is een ontwikkelingstraject dat niet stopt bij het laten verdwijnen van de belemmerende gedachten die je hebt. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

Inleiding

Denk eens terug aan de mens in de prehistorie. Zijn denken was het belangrijkste instrument dat hij had om te kunnen overleven. Verder was hij in vergelijking met de dieren maar armzalig uitgerust. Geen kracht, geen snelheid, geen pantser, geen slagtanden of gifklieren konden hem redden uit een gevaarlijke situatie. Geen winterslaap kon hem door de kou heen helpen. Maar zijn denkvermogen gaf hem extra mogelijkheden. Hij kon oplossingen bedenken voor problemen die zich voordeden, of zich later voor zouden doen. Hij construeerde wapens, valstrikken en kledingstukken.

De eerste mens moet al gedacht hebben in de vorm van: ‘als ik een scherp ding maak waarmee ik een dier van een afstand tref, dan kan ik hem doden zonder zelf in gevaar te komen.’ Dit is denken in oorzaak en gevolg, herkenbaar aan de woorden ‘als…dan…’. De eerste mens moet al vooruit hebben gedacht en daarbij zijn verbeelding (fantasie) hebben gebruikt. Dit denken is aan alle menselijke vindingen voorafgegaan. Bijvoorbeeld ook aan het vuur maken. Het kan begonnen zijn met vragen, zoals ‘hoe kom ik aan vuur?’, ‘hoe houd ik het aan?’. En vervolgens: ‘wat kan ik er allemaal mee?’ In zijn verbeelding ging de mens allerlei mogelijkheden af. En zo ontwikkelde zijn cultuur zich door de eeuwen heen. En zo ontwikkelen ook wij, van kind tot volwassene.

Verbeeldingskracht zit verweven in ons dagelijks leven maar daar staan we nauwelijks bij stil. Het is onze grote kracht, maar tevens onze grote zwakte. We kunnen er mee scheppen, maar we kunnen er ook een hoop ellende mee aanrichten. Dankzij onze fantasie heeft de wereld het aanzien zoals wij hem nu kennen.
Alles wat we om ons heen zien, heeft eerst in onze verbeelding bestaan. De mogelijkheden lijken onuitputtelijk. Het begon met een vuistbijl, en nu kijken we via een satelliet naar wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.

Maar we denken we nog steeds op dezelfde manier als onze verre voorouders, probleemoplossend en in oorzaak en gevolg.
En nog steeds beschermen we onszelf met onze verbeeldingskracht en zijn we gericht op overleven. Ons denken gebruiken we om te creëren, om op te lossen, maar ook om ons te beschermen. En dat laatste is waar dit verhaal over gaat, omdat dat zich steeds meer tegen ons gaat keren. We leven in het Westen veelal in de uitgekomen dromen van onze voorouders.
Het is bijna jammer te noemen, dat we anno nu nog net zo gericht zijn op overleven, terwijl de omstandigheden zijn veranderd.

Bewuster denken

Je bewust worden van de gedachten die nu nog je reacties bepalen, betekent allereerst je meer bewust worden van je denken. De invalshoek is de stem in je hoofd, omdat je daarmee denkt.
Er zijn vele benamingen voor de stem in je hoofd, zoals het stemmetje in je hoofd, inner voice, etc. Het GAP gebruikt de benaming: ‘de stem waar je mee denkt’. Voor deze weg is gekozen, omdat het abstracte begrip denken, hiermee concreter wordt en daardoor hanteerbaar.
Zodra jij je bewust wordt van de mogelijkheden en beperkingen van je brein verandert je leven en ga je anders tegen jezelf en je omgeving aankijken.
En dat geldt niet alleen voor werksituaties. Je zult ontdekken dat kerngedachten ook belemmerend kunnen zijn in relaties of de opvoeding van je kinderen, omdat je niet gewoon jezelf kunt zijn, niet vrij bent, door je eigen (kern)gedachten.
Jouw brein, met al die kerngedachten, kan zelfs je vakantie bederven. Stel, je stapt in het vliegtuig en denkt aan je vakantiebestemming. Je denkt dan vooruit en hebt verwachtingen, vul ze zelf maar in. Veel zon, of veel sneeuw, lekker ontspannen, gewoon even helemaal weg. Waar je je niet bewust van bent, is dat je de manier waarop je denkt meeneemt. Het kan dan gebeuren dat je eenmaal op de plaats van bestemming niet in staat bent om ervan te genieten. Je ligt de eerste dag op het warme strand en je denken gaat alle kanten op. Naar situaties uit het verleden, je werk en wat je verder achterliet en naar situaties in de toekomst.
Je wilt dat niet, want je hebt vakantie. Je kent het van jezelf en je hoort het ook van anderen: ‘de eerste dagen moet ik even afkicken’. Dat gebeurt met bepaalde gedachten, kerngedachten. Die zorgen ervoor dat je niet tot rust kan komen.

Hoe de zelftraining te gebruiken.

Gedachtenanalyse met het Gedachten Analyse Programma

Voor deze benaming is gekozen, omdat het leerdoel is om bewust te worden van bepaalde gedachten en bij herkenning van een van deze gedachten stil te staan, om deze te analyseren. Wat eigenlijk niets anders wil zeggen dan even overdenken, om deze gedachte vervolgens te herwaarderen. Herwaarderen betekent in de praktijk de herkende gedachte bijstellen en daarmee stel je jezelf een beetje bij.
Stel je bent verlegen. Wat gebeurt er in je lichaam? Wat gebeurt er met je ademhaling? Met je huid? Kortom vele invalshoeken om verlegenheid te verklaren.

Deze invalshoek gaat uit van de vraag: wat gebeurt er in je hoofd? Hoe bouw je zelf bijvoorbeeld verlegenheid op? Met welke gedachten? En voor het besef, waarom doe je dit zo? Hetzelfde geldt voor faalangst, jaloezie, onzekerheid en al die andere zaken die belemmerend kunnen werken. Wanneer je gaat luisteren naar de gedachten die daar een rol bij spelen, kun je misschien meer invloed uit gaan oefenen op je eigen reactie en dat is precies de bedoeling. Dat je je eigen hulpverlener wordt, je eigen therapeut en je eigen leermeester. Het instrument krijg je. Het gebruik ervan dat doe je zelf.
Verder gaan met je ontwikkeling, waar het eigenlijk om gaat, betekent meer contact krijgen met je denken. Weten hoe je denken werkt. Waarom je denkt zoals je denkt. Wat je daarin kunt veranderen en waarom je dit zou doen. Vooral dit laatste is belangrijk, omdat je zelf steeds die keuze gaat maken. Het Gedachtenanalyse Programma is een proces.

Om die reden is een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan met de oefeningen, kun je in je eigen tempo aflopen.

Stap 1: kennis en contact maken met de stem in je hoofd
Stap 2: de beschermende werking van je denken ervaren
Stap 3: besef krijgen dat je in het nu leeft
Stap 4: het speelveld van je denken
Stap 5: ontdek je kernidentiteit, het ik
Stap 6: niet te beantwoorden vragen
Stap 7: toekomstgerichte overtuigingen
Stap 8: niet herkende fantasiegedachten
Stap 9: de mensen in je denken
Stap10: opdrachten leren herkennen
Stap 11: besluiten leren herkennen
Stap 12: de gedachten leren herwaarderen ×
SERVICE
Contact
 
Vragen